Jako první si připravíme zeleninu. Ředkvičky nakrájíme na plátky, květák rozdělíme na malé kousky, papriku a kedluben nakrájíme na malé kousky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Pokud je chcete mít špičkové, použijte ozdobný nůž.
Dále si připravíme nálev. V hrnci smícháme Bzenecký ocet - Speciál na saláty s chutí bylinek, vodu, cukr, bobkové listy i sůl a přivedeme k varu. Do hotového nálevu nasypeme zeleninu a 5 minut vaříme. Necháme 30 minut odstát a mezitím si připravíme marinádu.
Ve větší misce smícháme olej, čerstvý tymián, čerstvě mletý černý pepř, do kterých přimícháme 5 lžic prochladlého nálevu. Metličkou vymícháme krásně krémovou směs.
Zeleninu scedíme (zbytek nálevu klidně ponecháme na další zeleninu), dáme ji do misky a přelijeme marinádou. Pořádně promícháme tak, aby se obalila. Tento postup opakujeme ještě několikrát, dokud zelenina úplně nevychladne. Namarinovanou ji potom, přesuneme do sklenice a marinujeme minimálně den v lednici.
Zeleninu můžete skladovat v lednici a podávat k čemu chcete. Třeba ke grilovačce.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.