Romana Böhmová

Hovězí ragú s kořenovou zeleninou

Vynikající ragú jako z restaurace si můžete připravit i doma. Díky vinnému octu bude maso krásně křehké. 

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

  • 600 g hovězího zadního 
  • 3 cibule
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 2 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky jalovce
  • sůl, pepř

Příprava

V hrnci si rozpálíme přepuštěné máslo spolu s řepkovým olejem a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli (asi 5 minut).

Následně k cibuli přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, po chvilce přidáme i lžíci cukru a necháme vše zkaramelizovat (asi 8 minut).

Maso nakrájíme na kostky a přidáme na pánev.

Celou směs osolíme, opepříme a přidáme Bzenecký bílý vinný ocet s rajčatovým protlakem. Po dvouminutovém restování vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a rozdrcený jalovec.

Pod pokličkou necháme vše vařit na mírném plameni asi dvě hodiny, zkrátka do té doby, než bude maso měkké. Během vaření kontrolujeme množství tekutiny. Pokud by jí bylo málo, nebojte se přilít vývaru.

Z ragú vytáhneme bobkový list a hotové podáváme třeba s bramborovou kaší.


Autor receptu

Veškeré své poslání vidí v zajímavé práci, která ji naplňuje a neskutečně baví. A navíc dělá to, co každému člověku na světě může přinést lásku, protože jak všichni víme, „láska prochází žaludkem“. Nemusíte trávit hodiny v kuchyni, abyste ji někomu předali, stačí jen přijít na chuť dobrému vaření a pravá láska může být na světě. Podívejte se na některé z jejích receptů a třeba si je zamilujete. A kdo ví, možná se díky nim zamiluje někdo do vás.

Více jejích receptů

Romana Böhmová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu