Kateřina Jašková

Hruškové chutney

Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. Je to vlastně jen na fantazii každého.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • 600 zralých a sladkých hrušek
  • 1 větší cibule
  • 1 plátek másla
  • voda
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • kůra z půlky citrónu
  • 50 g sušených rozinek
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce tuzemského rumu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octu od Bzenecký ocet

Příprava

Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste.

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.
  3. Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.
  4. Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.
  5. Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.
  6. Dejte vychladit do lednice.
  7. Podávejte k sýrům a masu.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Můj blog s příhodným názvem Miluji svůj život se věnuje všemu, co v životě Katka miluje. Lásce, zdraví, z velké míry jídlu a receptům a také motivaci. Uvědomila si totiž, že problémy a starosti jsou většinou jen v naší hlavě a že někdy vidíme zbytečně některé věci černě. Naučila se s pokorou přijímat vše, co osud nadělí a být za to vděčný. To špatné nás totiž vždy posílí a to dobré nám dává naději, že život je opravdu krásný.

Více jejích receptů

Kateřina Jašková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu