Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. Je to vlastně jen na fantazii každého.
Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste.
Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.
V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.
Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.
Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.
Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.
Dejte vychladit do lednice.
Podávejte k sýrům a masu.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Můj blog s příhodným názvem Miluji svůj život se věnuje všemu, co v životě Katka miluje. Lásce, zdraví, z velké míry jídlu a receptům a také motivaci. Uvědomila si totiž, že problémy a starosti jsou většinou jen v naší hlavě a že někdy vidíme zbytečně některé věci černě. Naučila se s pokorou přijímat vše, co osud nadělí a být za to vděčný. To špatné nás totiž vždy posílí a to dobré nám dává naději, že život je opravdu krásný.