Ingredience
Na 15 malých sklenic o objemu 0,2 l potřebujete:
- 2 kg jablek
- 3 velká cibule
- 7 stroužků česneku
- 350 l Bzeneckého kvasného lihového octa
- 350 g cukru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kari
- 1/2 lžičky chilli můžeme vynechat nebo naopak přidat víc, záleží na chuti
TIP:
Jablkové chutney můžete vyzkoušet i s jablečným octem, bude mít zase o něco jemnější a ovocnější chuť.
Příprava
Tento recept je opravdu snadný a to i pro ty, kteří nemají se zavařováním žádné zkušenosti. Chutney se totiž ani nemusí zavařovat, ale jen se plní horké do sklenic podobně jako třeba marmelády.
Tato delikatesa se výborně hodí k variaci sýrů, pečenému masu, grilovanému koleni nebo kvalitní klobáse. Zároveň je to zajímavá alternativa k tradičnímu křenu nebo hořčici. Může to být také zajímavý nápad na jedlý dárek pro vaše přátele.
TIP:
Doporučujeme chutney připravovat do menších skleniček, které sníte během jedné grilovačky maximálně dvou.
Příprava:
- Jablka očistíme a spolu s cibulí a česnekem nakrájíme na kousky. Je jedno, jak velké kusy to budou, protože nakonec budeme stejně vše mixovat. Pokud je slupka jablek jemná a hezká, není potřeba je ani loupat.
Vše dáme do kastrolu a podusíme. Přidáme ocet, který zde funguje jako konzervant, díky němu se už nemusí zavařovat, ale stačí jen naplnit horké chutney do sklenic. Dále přidáme také cukr, koření a povaříme ještě asi 10 minut.
Směs rozmixujeme najemno a horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme. Díky kvalitnímu octu není nutné sterilovat. Pokud ale chcete, pak 80°C asi 10 minut.
TIP: Je důležité dbát na čistotu sklenic a vyváření víček. Ideální je omýt je v myčce nebo ve dřezu novou houbičkou a dobře vypláchnout. Víčka vyvařit podobně jako dudlíky a lahve pro miminka.