Veronika Gruntová

Jablkové chutney

Chutney je skvělý způsob, jak využít jablíčka, která se nehodí k uskladnění, jsou natlouklá nebo propíchlá od větve. Jablka jsou zároveň surovinou, která jsou po celý rok přibližně stejně drahá, takže se příprava chutney neomezuje jen na letní sezonu.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 15 malých sklenic o objemu 0,2 l potřebujete:

  • 2 kg jablek
  • 3 velká cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 350 l Bzeneckého kvasného lihového octa
  • 350 g cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kari
  • 1/2 lžičky chilli můžeme vynechat nebo naopak přidat víc, záleží na chuti

TIP:
Jablkové chutney můžete vyzkoušet i s jablečným octem, bude mít zase o něco jemnější a ovocnější chuť.

Příprava

Tento recept je opravdu snadný a to i pro ty, kteří nemají se zavařováním žádné zkušenosti. Chutney se totiž ani nemusí zavařovat, ale jen se plní horké do sklenic podobně jako třeba marmelády.

Tato delikatesa se výborně hodí k variaci sýrů, pečenému masu, grilovanému koleni nebo kvalitní klobáse. Zároveň je to zajímavá alternativa k tradičnímu křenu nebo hořčici. Může to být také zajímavý nápad na jedlý dárek pro vaše přátele.

TIP:
Doporučujeme chutney připravovat do menších skleniček, které sníte během jedné grilovačky maximálně dvou.

Příprava:

  1. Jablka očistíme a spolu s cibulí a česnekem nakrájíme na kousky. Je jedno, jak velké kusy to budou, protože nakonec budeme stejně vše mixovat. Pokud je slupka jablek jemná a hezká, není potřeba je ani loupat.

Vše dáme do kastrolu a podusíme. Přidáme ocet, který zde funguje jako konzervant, díky němu se už nemusí zavařovat, ale stačí jen naplnit horké chutney do sklenic. Dále přidáme také cukr, koření a povaříme ještě asi 10 minut.

Směs rozmixujeme najemno a horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme. Díky kvalitnímu octu není nutné sterilovat. Pokud ale      chcete, pak 80°C asi 10 minut.

TIP: Je důležité dbát na čistotu sklenic a vyváření víček. Ideální je omýt je v myčce nebo ve dřezu novou houbičkou a dobře vypláchnout. Víčka vyvařit podobně jako dudlíky a lahve pro miminka.


Autor receptu

Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.

Více jejích receptů

Veronika Gruntová

odbornice na zavařování


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu