Chutney je skvělý způsob, jak využít jablíčka, která se nehodí k uskladnění, jsou natlouklá nebo propíchlá od větve. Jablka jsou zároveň surovinou, která jsou po celý rok přibližně stejně drahá, takže se příprava chutney neomezuje jen na letní sezonu.
1/2 lžičky chilli můžeme vynechat nebo naopak přidat víc, záleží na chuti
TIP: Jablkové chutney můžete vyzkoušet i s jablečným octem, bude mít zase o něco jemnější a ovocnější chuť.
Příprava
Tento recept je opravdu snadný a to i pro ty, kteří nemají se zavařováním žádné zkušenosti. Chutney se totiž ani nemusí zavařovat, ale jen se plní horké do sklenic podobně jako třeba marmelády.
Tato delikatesa se výborně hodí k variaci sýrů, pečenému masu, grilovanému koleni nebo kvalitní klobáse. Zároveň je to zajímavá alternativa k tradičnímu křenu nebo hořčici. Může to být také zajímavý nápad na jedlý dárek pro vaše přátele.
TIP: Doporučujeme chutney připravovat do menších skleniček, které sníte během jedné grilovačky maximálně dvou.
Příprava:
Jablka očistíme a spolu s cibulí a česnekem nakrájíme na kousky. Je jedno, jak velké kusy to budou, protože nakonec budeme stejně vše mixovat. Pokud je slupka jablek jemná a hezká, není potřeba je ani loupat.
Vše dáme do kastrolu a podusíme. Přidáme ocet, který zde funguje jako konzervant, díky němu se už nemusí zavařovat, ale stačí jen naplnit horké chutney do sklenic. Dále přidáme také cukr, koření a povaříme ještě asi 10 minut.
Směs rozmixujeme najemno a horké plníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme. Díky kvalitnímu octu není nutné sterilovat. Pokud ale chcete, pak 80°C asi 10 minut.
TIP: Je důležité dbát na čistotu sklenic a vyváření víček. Ideální je omýt je v myčce nebo ve dřezu novou houbičkou a dobře vypláchnout. Víčka vyvařit podobně jako dudlíky a lahve pro miminka.
Autor receptu
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.