Hořčičná omáčka si dokonale rozumí s houbami a když ji doplníme delikátní vepřovou panenkou, je z toho výborný luxusní oběd. Stejně tak ale můžete dát kuřecí maso nebo třeba jen těstoviny či rýži a je z toho rychlý oběd na všední den.
Panenku si ze všech stran osolíme, opepříme a opečeme na trošce tuku (např. ghí) na rozpálené pánvi, aby se zatáhla. Poté si ji přendáme do pekáčku a vložíme do vyhřáté trouby na 170 – 180°C na 15 – 20 min. Panenka by měla uvnitř zůstat lehce růžová s teplotou 65 – 70 °C (od 70°C je maso bezpečné pro konzumaci).
Po upečení si maso hned nekrájíme, ale necháme pár minut odpočívat.
Než se nám upeče panenka, připravíme si omáčku na výpeku, který zbyl po zatažení panenky.
Na výpek si dáme orestovat nakrájenou slaninu, cibuli a česnek. Až nám lehce zezlátnou, přidáme orestovat žampiony a k nim balzamikový ocet a tymián.
Po pár minutách si směs zalijeme smetanou, přidáme i obě hořčice a med.
Do omáčky si nakonec dáme prohřát nakrájené maso (na špalíčky či silnější plátky) i s vypečenou šťávou. Podle potřeby ještě omáčku dosolíme, dopepříme či podlijeme vodou (v případě těstovin tou) nebo smetanou.
Podáváme nejlépe s rýží, těstovinami nebo s bulgurem.
Dobrou chuť!
TIPY:
V houbové sezóně klidně využijte i jiné houby než jen žampiony, ale měly by to být nějaké pevné, např. hříbky. Pokud houby nemůžete, lze je vynechat, jestli s nimi ale problém nemáte, neošizujte se o chuť, houby dokáží pokrmům dodat takzvanou pátou chuť umami.
Hořčičná omáčka bude nejlepší, když do ní vyberete 2 – 3 druhy hořčice. Vybírejte kvalitní, dobře ochucenou. Jedna by měla být jemnější, druhá pikantní a pokud chcete, přidejte i lžičku hrubozrnné hořčice, která chuť posune zase kousek dál.
K hořčici i k houbám je v jakémkoliv pokrmu skvělým společníkem balzamiko, takže pokud máte rádi výraznější chutě, klidně ještě lžičku balzamikového octa přidejte.
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947