Masové kuličky jsou oblíbené napříč světadíly, všude se ale liší, ty italské jsou plné bylinek a parmazánu, v kombinaci s rajčatovou omáčkou je z nich dokonale hřejivé comfort food.
Mortadelu a sýr si nastrouháme, bylinky najemno nasekáme a ciabattu si natrháme/nakrájíme na menší kousky, zalijeme ji mlékem a necháme pořádně nasáknout.
K mletému masu si přidáme všechny ingredience – mortadellu, sýr, bylinky, koření a vejce. Namočenou ciabattu si rozmačkáme na "kaši" a také přidáme k mletému masu. Dochutíme vše solí a pepřem a důkladně zpracujeme v kompaktní hmotu, ze které si tvarujeme kuličky. Koulení půjde snáze, když použijeme potravinářské rukavice nebo si ruce navlhčíme vodou, připravíme si tedy i misku s vodou.
Kuličky opékejte na pánvi ze všech stran dozlatova.
Omáčka
Česnek si v kastrůlku opečeme dozlatova a poté přidáme plechovku sekaných rajčat, ocet balsamiko, sůl a pepř a zalijeme buď plechovkou (od rajčat) vody nebo vývarem.
Necháme vše krátce povařit a na posledních cca 5 minut přidáme i bazalku. Bazalku nenecháme v pokrmech vařit dlouho, zhořkla by.
Hotovou omáčku necháme, jak je anebo ji rozmixujeme. Nakonec kuličky v omáčce prohřejeme a servírujte.
Dobrou chuť!
TIPY:
Jako příloha se k tomuto pokrmu skvěle hodí těstoviny nebo orzo (řecká těstovinová rýže), nic nezkazite ani bramborovou kaší a nebo si jako italové zvolte bílý chléb, kterým se dá omáčka z talíře vytřít do poslední kapky. Mleté maso použijte půl na půl hovězí a vepřové nebo zvolte italskou klobásku salsicciu, kterou vymačkejte ze střívka. Mortadellu ne každý ital přidává, ale dokáže parádně doladit chuť. Sýr můžete vybrat buď jemnější parmazán nebo výraznější pecorino (volím pecorino). Bylinky dejte čerstvé nebo mix čerstvých a sušených.
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947