Barbora Říhová

Polpette al sugo

Masové kuličky jsou oblíbené napříč světadíly, všude se ale liší, ty italské jsou plné bylinek a parmazánu, v kombinaci s rajčatovou omáčkou je z nich dokonale hřejivé comfort food.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

Polpette kuličky (40 - 50 ks):

  • 500 g mletého masa (hovězí + vepřové nebo salsiccia)
  • 100 g mortadelly
  • 1 ciabatta (cca 100 - 150g)
  • 150 ml mléka
  • cca 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 50 g strouhaného pecorina nebo parmazánu
  • 1 velká hrst oregana nebo petrželky (oregano, tymián, petržel + sušené oregano)
  • 2 velká vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Rajčatové sugo:

  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 lžíce Balsamico di Modena Bzenecký ocet
  • 2 stroužky česneku
  • 300 - 400 ml vody nebo vývaru (nebo dle potřeby)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 malá hrst bazalky
  • příp. trochu cukru

Příprava

Kuličky

  1. Mortadelu a sýr si nastrouháme, bylinky najemno nasekáme a ciabattu  si natrháme/nakrájíme na menší kousky, zalijeme ji mlékem a necháme pořádně nasáknout.
  2. K mletému masu si přidáme všechny ingredience – mortadellu, sýr, bylinky, koření a vejce. Namočenou ciabattu si rozmačkáme na "kaši" a také přidáme k mletému masu. Dochutíme vše solí a pepřem a důkladně zpracujeme v kompaktní hmotu, ze které si tvarujeme kuličky.  Koulení půjde snáze, když použijeme potravinářské rukavice nebo si ruce navlhčíme vodou, připravíme si tedy i misku s vodou.
  3. Kuličky opékejte na pánvi ze všech stran dozlatova.

Omáčka

  1. Česnek si v kastrůlku opečeme dozlatova a poté přidáme plechovku sekaných rajčat, ocet balsamiko, sůl a pepř a zalijeme buď plechovkou (od rajčat) vody nebo vývarem.
  2. Necháme vše krátce povařit a na posledních cca 5 minut přidáme i bazalku. Bazalku nenecháme v pokrmech vařit dlouho, zhořkla by.
  3. Hotovou omáčku necháme, jak je anebo ji rozmixujeme. Nakonec kuličky v omáčce prohřejeme a servírujte.

Dobrou chuť!

TIPY:

Jako příloha se k tomuto pokrmu skvěle hodí těstoviny nebo orzo (řecká těstovinová rýže), nic nezkazite ani bramborovou kaší a nebo si jako italové zvolte bílý chléb, kterým se dá omáčka z talíře vytřít do poslední kapky.
Mleté maso použijte půl na půl hovězí a vepřové nebo zvolte italskou klobásku salsicciu, kterou vymačkejte ze střívka. Mortadellu ne každý ital přidává, ale dokáže parádně doladit chuť. Sýr můžete vybrat buď jemnější parmazán nebo výraznější pecorino (volím pecorino). Bylinky dejte čerstvé nebo mix čerstvých a sušených.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka