Redakce

Sterilované okurky z Osvětiman pro začátečníky

Více než 50 let starý recept pro cca 8 kg okurek s podrobným návodem i pro ty, kteří se zavařováním teprve začínají.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Nálev pro 12-14 sklenic:

Do každé sklenice:

  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 hřebíček
  • kávové lžičky hořčičného semínka
  • 1 malá cibule na čtvrtky
  • Mrkev na kolečka
  • Kopr

Příprava

  1. Připravíme si nálev. Za studena smícháme vodu, ocet, sůl, sacharin, cukr. Promícháme, aby se vše dobře rozpustilo.
  2. Do čistých sklenic dáme do na dno každé z nich 4 pepře, 4 nová koření, 2 bobkové listy, 1 hřebíček a kousek kopru.
  3. Do sklenice vkládáme dobře umyté okurky. Prokládáme je kolečky mrkve, cibulí a zasypeme hořčičným semínkem.
  4. V menší nádobě necháme projít varem víčka, aby se gumičky napařili a dobře přilnuly na sklenice
  5. Okurky ve sklenicích zalijeme studeným nálevem asi 2 cm od okraje. Každý okraj sklenice dobře otřeme.
  6. Každé víčko vyjmeme z horké vody, osušíme a na sklenici hned dobře upevníme zavařovací hlavou (sponou).
  7. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce s vodou, hrnec dobře uzavřeme a sterilujeme 10 min na 80°C.
  8. Sporák vypneme, ale sklenice necháme ještě 5 min v uzavřeném hrnci. Teprve pak je opatrně vytáhneme, aniž bychom se dotkli víčka.


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu