Tahle kultovní chilli omáčka je na světě už přes 40 let a já osobně na ní mám ráda to, že je ostrá, ale extrémně nepálí. Tradičně se vyrábí z červených jalapeňos papriček, které mají pálivost 2500-8000 SHU (Scovilleova stupnice pálivosti chilli, jalapeňos jsou na konci, první místa zaujímají papričky s 2-3 000 000! SHU). Pokud pěstujete vlastní chilli, ale ne jalapeňos, můžete je na srirachu využít, ale ideálně by se jejich pálivost měla pohybovat ve stejném rozmezí jako u jalapeňos papriček.
V tomto receptu se dozvíte, jak s klasickým českým bzeneckým octem vyrobit tradiční asijskou chilli omáčku.
Chilli papričky (celé, jen bez stopky), česnek, sůl a cukr vložte do mixéru/blenderu a rozmixujte na hrubé pyré.
Pyré nalijte do horkou vodou vysterilizované sklenice a zakryjte (ne vzduchotěsně). Pyré nechte při pokojové teplotě 3 dny fermentovat (= stát na lince).
Čtvrtý den směs přelijte do mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hladkou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník, ať docílíte hladké sriracha konzistence.
Hladkou směs nalijte do hrnce, přidejte ocet a rybí omáčku. Přiveďte k varu a horkou omáčku plňte do vroucí vodou vysterilizovaných skleniček.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.