Barbora Říhová

Steak sendvič s karamelizovanou cibulí

Sendviče se steakem se dají připravit na mnoho různých způsobů, ale nesmrtelná sladko-slano-nakyslá kombinace s karamelizovanou cibulkou má stále šmrnc a když ji ještě doplníte stejně vyladěným dipem a už tak lahodné maso ještě zakápnete balsamikem, tak chutná naprosto božsky.

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • pečivo dle chuti (na cca 2 – 3 porce)
  • vyzrálý flank steak
  • balzamiko ocet 2 – 3 lžíce
  • rajče
  • rukola
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • případně 1 plátek sýra na 1 sendvič

Karamelizovaná cibule:

  • 3 velké cibule
  • 3 – 4 lžíce balzamika
  • sůl
  • máslo nebo olej na pánev

Dip:

  • 100 g tučného tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balsamika
  • sůl

Příprava

  1. Očištěnou cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka. Na rozpáleném tuku ji zvolna a pomalu restujeme na velmi mírném žáru. Bude chvíli trvat, než nám cibule zkaramelizuje. Během té doby ji musíme často míchat, ke konci, až bude už hezky hnědá si můžeme vypomoct lehoučkým podlitím vodou (tu vždy pak necháme všechnu odvařit). Hotovou cibuli ochutíme balzamikem, solí a případně i špetkou cukru.
  2. Maso si vyndáme z lednice 30 minut předem. Osušíme ho ubrouskem, osolíme, opepříme a zakápneme balzamikem.
  3. Pánev nebo gril: na rozpálené pánvi opečeme z každé strany minimálně 3 – maximálně 5 minut, ideálně 4 minuty. Horkovzdušná fritéza: pečeme 8 – 9 minut na 175°C (na 1 kousek o váze cca 300 g). Pokud je po stisku maso ještě hodně pružné, tedy pořád více krvavé, přidáme navíc 1 minutu.
  4. Pečivo opečeme buď z obou stran nebo jen obě vnitřní (podle typu).
  5. Na dip smícháme vše dohromady a očištěné rajče nakrájíme na plátky.
  6. Obě vnitřní strany pečiva potřeme dipem, na spodní ještě přidáme karamelizovanou cibulku, plátky steaku, plátky rajčete, rukolu a přikryjeme pečivem. Na maso můžeme přidat i rozehřátý plátek sýra.

Dobrou chuť!

TIPY:

Ideální maso do sendvičů je flank steak, ale sáhnout případně můžete i po jiném druhu vyzrálého steaku, když bude dostatečně vysoký. Dejte si pozor, aby maso bylo vyzrálé, jen takové je vhodné na minutkovou přípravu, jinak je nutné ho déle péct. Jeden flank steak vystačí na 2 – 3 sendviče. Maso vyndejte před přípravou z lednice o 30 minut dříve. Připravit se dá na pánvi i na grilu a dokonalý steak během pár minut vykouzlí horkovzdušná fritéza. Flank steak je ideální připravovat na medium rare (tj. vnitřní teplota 50 – 55°C). Hotový steak nechte vždy pár minut odpočinout (cca 15) a krájejte jej napříč přes vlákna.

Karamelizovanou cibuli lze připravit několik dní předem, v lednici vydrží až měsíc, je tedy dobré udělat rovnou větší dávku, protože je výborná nejen do sendvičů, burgerů a hot dogů. Využít ji můžete do různých slaných chuťovek (nejen z listového těsta) a koláčů, do těstovin, noků, omáček, k masu i do pomazánek. Dokonalá bude i s hermelínem ke sklence vína.

Pečivo zvolte podle vlastních preferencí, v našem případě je to rozmarýnová foccacia, ale skvělá bude i poctivá řemeslná ciabatta, francouzská bageta, americký toust nebo nějaká dobrá houstička.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka