
Slanej Tom
Švestková BBQ omáčka
Oživte vaše grilování s naší lahodnou domácí švestkovou BBQ omáčkou! Sladkokyselá chuť švestek skvěle pasuje k plátku šťavnatého hovězího masa, čerstvé zelenině a ve sladké burgerové briošce. Můžeme ji také využít jako marinádu nebo glazuru na grilované maso, např. žebírka, kuřecí křidélka, vepřovou panenku nebo hovězí steak. Mimo to také skvěle chutná jako dip k pečeným masovým kuličkám, klobásám, hranolkám nebo kuřecím nugetkám. Tato omáčka je velmi univerzální a můžeme ji použít ke spoustě jídlům a přílohám.
Ingredience
- 1,2 kg čerstvých švestek (vypeckované)
- 1 ks cibule
- 200 ml pomerančové šťávy
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 150 ml Bzeneckého jablečného octa
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce uzené papriky
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- trocha vody na podlití

Příprava
- Nakrájíme si švestky a cibule.
- Všechny nakrájené ingredience dáme dohromady do velkého hrnce a přivedeme je k varu, poté ztlumíme teplotu a vaříme 1 hodinu.
- Směs rozmixujte do hladka.
- Omáčku vaříme další 1 hodinu (bez poklice) na středním plameni, dokud se nezredukuje a nezhoustne.
- Nakonec vše promícháme, aby byla omáčka zcela hladká.
- Omáčku přelijeme do sterilizovaných sklenic a lahví a ihned uzavřeme.
- Omáčku necháme vychladnout a skladujeme v lednici, kde nám vydrží přibližně 4 týdny. Omáčku lze také jednoduše zavařit, stejně jako domácí kečup.
Dobrou chuť!


AUTOR RECEPTU
Populární influencer a kuchař baví celý internet svými vychytanými recepty, které možná ještě neznáte. Není divu, své bohaté zkušenosti sbíral během svých kulinářských cest po celé Evropě a USA. Ve svých videích se zaměřuje na asijskou, kreolskou, tex-mex i tradiční českou kuchyni. S jeho originálními recepty si každý najde něco nového a zajímavého.