Barbora Říhová

Treska s omáčkou beurre blanc

Máslová omáčka beurre blanc tvoří součást základů francouzské kuchyně. Je jemná a delikátní, takže je nejvhodnější k chuťově jemným pokrmům, jako jsou třeba ryby – speciálně pak treska a jí podobné. Hodí se ale také ke kuřecímu masu, chřestu nebo těstovinám.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Na 3-4 porce

Omáčka:

Ryba:

  • filety tresky (případně jiné ryby např. lososa)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3-4 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • bílý čerstvě namletý pepř

Příprava

  1. Šalotky si nakrájíme nahrubo a smícháme v hrnci s vínem a vinným octem. Na mírném ohni svaříme směs asi na třetinu tekutiny.
  2. V mezičase si připravíme rybu. Očištěnou a osušenou tresku dáme na plech, podlijeme lžící vody, osolíme, opepříme a zakápneme citronem. Na rybu položíme snítky tymiánu a předehřáté troubě na 180°C pečeme 10-20 minut (záleží na velikosti ryby).
  3. Než se ryba upeče, dokončíme omáčku.
  4. Až se tekutina svaří, stáhneme plotnu na minimum a do horké směsi po částech vmícháme studené máslo. Omáčku přecedíme.
  5. Omáčku je možné pak na mírném ohni ohřát, ale už ji nevaříme.
  6. Tresku přelijeme omáčkou beurre blanc a podáváme např. se zeleninou nebo vaší oblíbenou přílohou.

Tipy pro dokonalou omáčku:

  • Máslo do vařící tekutiny vmícháváme vždy studené, po částech a mícháme metličkou.
  • Omáčku je nejlepší podávat ihned po přípravě, než se máslo oddělí od tekutiny – pokud se to stane, stačí ji krátce prošlehat.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu