Máslová omáčka beurre blanc tvoří součást základů francouzské kuchyně. Je jemná a delikátní, takže je nejvhodnější k chuťově jemným pokrmům, jako jsou třeba ryby – speciálně pak treska a jí podobné. Hodí se ale také ke kuřecímu masu, chřestu nebo těstovinám.
Šalotky si nakrájíme nahrubo a smícháme v hrnci s vínem a vinným octem. Na mírném ohni svaříme směs asi na třetinu tekutiny.
V mezičase si připravíme rybu. Očištěnou a osušenou tresku dáme na plech, podlijeme lžící vody, osolíme, opepříme a zakápneme citronem. Na rybu položíme snítky tymiánu a předehřáté troubě na 180°C pečeme 10-20 minut (záleží na velikosti ryby).
Než se ryba upeče, dokončíme omáčku.
Až se tekutina svaří, stáhneme plotnu na minimum a do horké směsi po částech vmícháme studené máslo. Omáčku přecedíme.
Omáčku je možné pak na mírném ohni ohřát, ale už ji nevaříme.
Tresku přelijeme omáčkou beurre blanc a podáváme např. se zeleninou nebo vaší oblíbenou přílohou.
Tipy pro dokonalou omáčku:
Máslo do vařící tekutiny vmícháváme vždy studené, po částech a mícháme metličkou.
Omáčku je nejlepší podávat ihned po přípravě, než se máslo oddělí od tekutiny – pokud se to stane, stačí ji krátce prošlehat.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.