Každé jaro zaseju spoustu ředkviček, protože po zimě na ně máme všichni chuť. Potom, když všechny vyrostou a jsou na denním menu, tak už je zase nikdo nechce. Pak ale přijde na řadu jejich naložení a zavaření ve sladkokyselém nálevu s bzeneckým octem, a to už by zas jedli rádi všichni. Já jiný, než bzenecký kvasný lihový ocet na zavařování nepoužívám. Ta chuť je prostě vyvážená.
Všechny ingredience na nálev vlijeme a vsypeme do hrnce a necháme min. 5 minut povařit. Odstavíme a necháme zchladnout.
Ředkvičky nakrájíme na čtvrtky nebo poloviny podle velikosti a vyskládáme do sklenic. Prokládáme plátky česneku, každý podle chuti.
Zalijeme zchladlým lákem, dobře uzavřeme a necháme v lednici alespoň 5 dní. Čím déle vydržíte nechat je uležet, tím lépe.
Ředkvičky lze také sterilovat při teplotě 80 °C po dobu 20ti minut. V obou případech počítejte s tím, že ředkvičky pustí barvu do nálevu a vyblednou. To ovšem na chuti nic nemění. Jsou výborné, pikantní.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.