Rady a tipy

Jak vybrat a připravit sklenice a víčka na zavařování

Babičky jich měly plný špajz. Jestli se ale u vás doma zavařovací sklenice nevyskytují, nevěšte hlavu. Zeptejte se u sousedů, stavte se do domácích potřeb nebo bezbalového obchodu. Sklenice i víčka je potřeba v každém případě pečlivě sterilovat, aby z mikroorganismů, které na nich ulpívají nevyrostla plíseň.

Veronika Gruntová, která vede projekt Máma z gruntu, je zkušená pěstitelka a hospodyně a ráda vám poradí.

Kde sehnat sklenice na zavařování?
Zkuste se poptat v rodině, zaručeně někdo alespoň pár zavařovacích sklenic ve spíži či ve sklepě najde. Pokud tuto možnost nemáte, zavařovací sklenice včetně víček koupíte v každých domácích potřebách nebo v hobbymarketu.

Popravdě, já jsem nikdy sklenice nekupovala, protože si poctivě schovávám sklenice od koupených zavařenin, hořčic, jogurtů apod. a ty potom používám pořád dokola. Myslete na zavařování už v zimě a uvidíte, že za půl roku nastřádáte slušnou zásobu. Nedávno jsem dokonce zavařovala do sklenice, která na sobě měla potisk s rokem 1975. Dovedete si představit kolik cyklů zavařování už měla za sebou.

Sklenice jsem sice nikde nekupovala, ale víčka kupuji každoročně a to hlavně ty na sklenice OMNIA. Ta se totiž při opakovaném použití často ničí a hůř přilnou ke sklenici, takže je lepší mít nové. Oproti tomu šroubovací jsou v pohodě i několik cyklů. Víčka poté koupíte v sezóně prakticky kdekoli ať už v Jednotě, v marketech, tak i v kuchyňských potřebách nebo smíšeném zboží, stejně tak můžete vše koupit na internetu.

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování.
Vřele doporučuji si sklenice chystat klidně den či více dnů dopředu a mít připravenou i nějakou zásobu čistých sklenic navíc. Ono totiž při zavařování nejvíc času zabere příprava.

Já úplně nejraději umývám sklenice v myčce. Naplním ji celou sklenicemi, menší nahoru a větší dolů a zapnu na program, kde je alespoň 60°C ale bez tablety. Pokud není vaše myčka úplně v kondici, doporučuji před umýváním sklenic, myčku vyčistit. Stačí nechat projet nějaký delší cyklus opět s vyšší teplotou a dát do myčky kyselinu citronovou nebo ocet. Vyčistěte i odpadní sítko.

Naplňte sklenicemi čistou myčku, nechejte projet cyklus a oschnout v myčce. Sklenice poté vyskládejte dnem vzhůru na plech vyložený čistou utěrkou. Takto je máte připravené k dalšímu použití, a dokonce, i pokud jich tolik zrovna teď nepotřebujete. Ušetříte čas před příštím zavařování. Sklenice takto můžete nechat klidně týden.

Pokud myčku nemáte, dbejte pečlivě na to, aby byl dřez opravdu čistý. Vždy použijte novou houbičku. Sklenice pečlivě umyjte v horké vodě s kapkou saponátu, zejména věnujte péči závitům, často zde zůstávají zbytky marmelád, čalamád apod. Umyté sklenice ještě opláchněte v čisté vodě a nechejte volně uschnout na čisté utěrce.

Pokud chcete mít opravdu jistotu, můžete ještě omyté sklenice vysterilizovat v troubě. Naskládejte je na plech dnem dolů a dejte do vyhřáté trouby na 100°C po dobu asi 10-15 minut. Dejte pozor, budou opravdu horké. Jakmile vystydnout, můžete je naplnit zavařeninou nebo otočit dnem nahoru a opět dát na čistou utěrku a uložit do spíže na další zavařování.

Nikdy neberte sklenice za závit, ale vždy za tělo sklenice. Můžete na závit prsty zanést bakterie.
Pro začátečníky doporučuji využit sklenice se šroubovacím závitem. Jsou praktičtější, mnohem jednodušší na použití a uzavírání víček nevyžaduje praxi. Oproti tomu sklenice OMNIA se zavírají pomocí zavařovací hlavy, s kterou je dobré už mít zkušenosti a umět s ní pracovat. Jinak riskujete zničení víčka nebo nesprávné přichycení víčka, a tím i špatnou sterilizaci zavařeniny.

Jak vybrat sklenice?
Nesmí mít viditelné prasklinky a poškození a to ani na závitu – při zavařování je sklenice vystavena vysoké teplotě a může prasknout.

Jak vybrat víčka?

Víčka, stejně jako sklenice, můžete vysterilizovat dopředu. Šroubovací i OMNIA můžete používat opakovaně. Ostatně o víčkách i sklenicích, které se k zavařování hodí a které ne, si můžete přečíst v mém dalším článku zde. Víčka nesmí být poškozená, rezavá, plesnivá nebo mít střelou gumičku (OMNIA víčka). Víčka omyjte stejně jako sklenice v jarové vodě (nová houbička) a poté opláchněte v čisté vodě. Dále je vyvařte v hrnci, stejně jako kojenecké lahve. Hrnec naplňte vodou, vložte víčka tak, aby byla ponořená a nechejte vřít asi 10 minut. Poté vyjměte a uložte na čistou utěrku. Můžete je také vysterilizovat v troubě spolu se sklenicemi.

A recept už máte? Já se pro ty nové chodím inspirovat do magazínu o vaření s octem. Je jich tady několik desítek od babiček a českých food bloggerek, a taky ode mne. Určitě si mezi recepty o zavařování zeleniny, okurek nebo hříbků vyberete i Vy. Tak hurá do zavařování!

Vaše Veronika Gruntová, máma z gruntu


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu