Rady a tipy

Zásady zavařování a skladování

Čistota, dodržování receptů i doby sterilizace. Veronika Gruntová neboli Máma z gruntu má pro vás 12 rad, které vám zaručeně pomůžou úspěšně zavařit celou úrodu ze zahrádky.

  • Vše mějte připravené dopředu – ideálně den předem si připravte a umyjte sklenice, víčka i suroviny. Nebudete se potom zdržovat a budete vědět, že vám nic nechybí.

  • Veškeré suroviny musí být čisté a ve 100% kvalitě – veškeré ovoce i zeleninu dobře omyjte a vždy vybírejte jen kvalitní plody. Marmelády a čalamády snesou i velmi zralé plody, ale nikdy nesmí být nahnilé, plesnivé apod. Jak vybrat ovoce a zeleninu si přečtěte v mém článku.

  • Nevykrajujte a plesnivé nebo nahnilé vyhoďte – nikdy nevykrajujte poškozené plody. K zavařování použijte jen ty opravdu kvalitní, aby bylo riziko zkažení zavařeniny, co nejmenší.

  • Ideálně používejte vždy nová víčka – víčka samozřejmě můžete používat opakovaně, ale pokud začínáte a chcete minimalizovat to, že víčko nepřilne, kupte si prostě nové. Větší riziko poškození víčka hrozí u těch, která potřebují k zavření zavařovací hlavu. Víčka na závit jsou pro začátečníky určitě vhodnější, lépe se s nimi pracuje a jdou použít několikrát. Vždy víčka vyvařte, a to jak nová, tak starší. Více o nich v mém článku o sklenicích a víčkách.

  • Ochutnávejte čistou lžící – pokud chcete ochutnat, vždy použijte čistou lžíci, neolizujte prsty apod. – hrozí zkažení zavařeniny

  • Udržujte závity čisté – pokud ušpiníte závit od zavařeniny, očistěte ho, a to ideálně papírovou utěrkou. Eliminujete přenos mikroorganismů. Závit musí být čistý, aby dobře přilnulo víčko.

  • Raději používejte kovové nebo plastové stěrky a vařečky – na dřevěném nádobí mohou být stopy mikroorganismů, které nám mohou zavařeninu kontaminovat.

  • Při přípravě marmelád a čalamád použijte hrnec s nepřilnavým povrchem – nebudete muset tolik hlídat, jestli se nepřipaluje. Stačí míchat jen občas.

  • Začátečníkům doporučuji zavařovat v zavařovacím hrnci s  termostatem – zavařovat jde i v troubě, čí myčce, ale zavařovací hrnec s termostatem je pro začátečníky jistota. Hrnec drží stálou teplotu a upozorní zvukovým signálem jak při dosažení požadované teploty, tak po uplynutí stanoveného času. Jaké máme zavařovací hrnce a jaké potřebujete další pomůcky se dočtete tady.

  • Vždy proveďte test, jestli dobře chytlo víčko – po vyjmutí z hrnce otočte zavařeninu dnem vzhůru a nechejte stát asi 2 minuty. Pokud tekutina neuniká zpod víčka, je vše v pořádku. Sklenice otočte zpět a po vychladnutí můžete zavařeninu dát do spíže. Stejně postupujte i u marmelád.

  • Správné skladování – Zavařeniny skladujte ve stálé teplotě, ideálně v temné místnosti, jako je spíž nebo sklep.

  • První týden po zavaření, zavařeniny zkontrolujte – pokud se zavařenina začne kazit/kvasit většinou to objevíte do 10 dnů od zavaření.

Jak zavařeniny skladovat
Zavařeniny skladujte v suchém sklepě nebo ve spíži, kde je ideálně sucho, temno a celoročně + – stejná teplota. Zbytečně zavařeniny neprotřepávejte, neťukejte s nimi apod. Tak vám vydrží i několik let, jen časem už třeba nebudou mít okurky tak hezkou barvu. Jedlé ale budou pořád.
Když se nějaká zavařenina začne kazit, poznáte to hned podle perlení, zápachu nebo nafouknutého víčka. Takovou zavařeninu ihned vyhoďte.

A můj tip, kam pro recepty? Zajděte se inspirovat do magazínu o vaření s octem. Jsou od babiček a českých food bloggerek, od zavařování, přes nakládání až po dochucování při vaření – marinády, maso, omáčky a dipy, polévky, saláty či těstoviny. Určitě si vyberete i Vy. Tak hurá do zavařování!

Vaše Veronika Gruntová, máma z gruntu


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu