Rady a tipy

Nemám zavařovací hrnec, jak mohu zavařovat?

Teď vás možná napadá, jak mám zavařovat, když nemám zavařovací hrnec. Veronika Gruntová, která vede projekt Máma z gruntu vám poradí. Máte hned 4 možnosti – zavařování v myčce, mikrovlnce, troubě, nebo v klasickém hrnci. Je to sice víc práce, ale jde to.

Zavařování v klasickém hrnci
Hodí se pro zavařování čalamád nebo přesnídávky. U těchto produktů na rozdíl od okurek nebo kompotů nehraje roli přesná teplota a doba, po kterou musíme tuto teplotu dodržet. Pokud bude teplota o něco vyšší, nehrozí rozvaření.

  • Jak postupovat?
    Na dno velkého hrnce dejte vodu, naskládejte sklenice a přiklopte poklicí. Voda by měla sahat asi do poloviny sklenic. Přiveďte téměř k varu, stopněte 20 minut a je to. Teplota pro zavařování je cca 80°C a pokud voda téměř vře, lze předpokládat, že teplota je dostatečná.

Zavařování v troubě
Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Vždy ale zavařujte sklenice se stejným objemem. Takto lze zavařit jakoukoliv zeleninu či ovoce, ale také maso či houby.
Stejně jako při zavařování v zavařovacím hrnci je zapotřebí dodržet čistotu – sklenice i víčka vyvařte. Můžete je vysterilovat v troubě a to tak, že omyté sklenice dáte na plech a ten vložíte do trouby na 10 minut při 160°C. Ideální jsou sklenice se šroubovacími víčky.

  • Jak postupovat?
    Naplněné sklenice (plníme asi 1,5 cm pod okraj) naskládejte na hlubší plech. Sklenice se nesmí vzájemně dotýkat aby bylo zaručeno proudění horkého vzduchu a rovnoměrné zahřívání.
    Do plechu nalijte teplou vodu do výšky asi 2 cm. Dejte do trouby a zapněte program pro horní i dolní ohřev.

Okurky – 170°C na 60 minut, po uplynutí času necháme ještě 30 minut vychladnout v troubě.
Kompoty, čalamády, přesnídávky – 170°C na 40 minut, po uplynutí času necháme ještě 30 minut vychladnout v troubě.
Vždy dáváme do trouby jen jeden plech se sklenicemi.

Zavařování v myčce
Zavařovat ovoce i zeleninu můžete dokonce i v myčce! Dodržujte stejné zásady jako při zavařování v zavařovacím hrnci. Ideálně použijte sklenice na závit. V myčce zavařujte sklenice o stejném objemu. Velké sklenice 0,7l dávejte jen do spodního koše, menší přesnídávkové můžete i do horního koše.
Sklenice by měly při zavařování stát rovně a mezi sklenicemi by měl být rozestup cca 3-5cm.

  • Jak postupovat?
    Vyberte nejdelší program. Většinou je to ten základní, který zabere 2 až 2,5 hodiny, teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení.
    Po ukončení programu, sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a po 5 minutách otočte, nechte je pak pomalu úplně vychladnout.

Zavařování v mikrovlnce
Tento druh zavařování oceníte zejména při přípravě menšího množství sklenic. Do mikrovlnky jich totiž nedáte najednou víc než 3.
Tlak v mikrovlnné troubě je poměrně velký, a tak by jej klasická zavařovací OMNIA víčka nemusela ustát. Proto dejte přednost víčkům na závit.
Opět dbejte na čistotu sklenic i výběr kvalitních surovin.
I při zavařování v mikrovlnce neplňte sklenice zcela, ale nechejte 1,5-2 cm volného místa od okraje sklenice.

  • Jak postupovat?
    Při zavařování v mikrovlnce je samozřejmě nejdůležitější správně odhadnout čas. Proto ze začátku bude nutné experimentovat a zjistit, jak vaše mikrovlnka funguje.
    Doba zavařování v mikrovlnné troubě se odvíjí od několika parametrů, a to od velikosti sklenice, počtu zavařovaných sklenic a výkonu zařízení.
    Samozřejmě platí, že čím vyšší výkon nastavíte, tím bude proces zavařování rychlejší.

Orientační časy
3 sklenice 0,3 l – 700W Do 9 minut 800W 7,5 minut 900W 6 minut
3 sklenice 0,7l – 700W Do 18 minut 800W 15 minut 900W 13 minut
Sklenice naplňte, dejte do mikrovlnky (nesmí se dotýkat) a zapněte. Po uplynutí doby vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechejte stát 5 minut. Potom otočte zpět, nechejte vystydnout a dejte do špajzu.

A recept už máte? Já se pro ty nové chodím inspirovat do magazínu o vaření s octem www.milujemeocet.cz. Je jich tady několik desítek od babiček a českých food bloggerek, a taky ode mne. Určitě si mezi recepty o zavařování zeleniny, okurek nebo hříbků vyberete i Vy. Tak hurá do zavařování!

Vaše Veronika Gruntová, máma z gruntu


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu