Barbora Říhová

Ajvar

Ajvar je pokladem balkánské kuchyně z masitých červených paprik, cukety a lilku. Vychutnat si ho můžete na mnoho způsobů, má velmi široké využití. A pokud jej důkladně zavaříte, vydrží vám dlouho. Příprava ajvaru je velmi snadná, základ je zeleninu dobře upéct, aby se papriky daly lehce loupat. Posléze už jen stačí vše dochutit a rozmixovat.

Bzenecký ocet Balsamico crema

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

  • 5 – 6 silnostěnných červených paprik (špičaté nebo kapie)
  • 1 menší až střední lilek
  • 1 menší až střední cuketa
  • 3 větší stroužky česneku (dle chuti můžete i víc)
  • 1 lžíce vinného octa*
  • 1 lžíce balzamiko octa
  • 1 lžička uzené (příp. sladké) papriky
  • olej
  • sůl, pepř
  • dle chuti mletá chilli paprička

*Pro výraznější chuť můžete vinný ocet nahradit balzamikem

Příprava

  • Náročnost – snadné
  • Čas – 1,5 h
  • Počet porcí: 800 – 1000 ml
  1. Nejprve si očistíme zeleninu. Papriky si rozkrojíme na půlky nebo na větší kousky a vyndáme celý jadřinec i všechna semínka. Cuketu rozkrojíme napůl nebo nakrájíme na kolečka. Lilek necháme klidně vcelku nebo ho také rozkrojíme napůl.
  2. Všechnu zeleninu si dáme do pekáčku, klidně i s česnekem (ten dáme pod zeleninu, ať se nespálí), papriky pokládáme slupkou nahoru a zeleninu nakonec lehce pokapeme olejem.
  3. Pečeme, dokud papriky nebudou mít černé puchýřky a lilek a cuketa nebudou zcela měkké. Péct lze v troubě při 200°C cca 40 – 60 min nebo v horkovzdušné fritéze na 200°C cca 15 – 20 min.
  4. Po upečení nádobu se zeleninou na chvíli přikryjeme fólií nebo sáčkem a necháme papriky trochu zapařit. Po cca čtvrt hodince z ještě teplých paprik sloupneme slupku, studené už by šly loupat velmi těžko. Cuketu necháme i se slupkou, jen ji trochu pokrájíme a z lilku vyjmeme měkký vnitřek.
  5. Všechnu zeleninu i s vypečenou šťávou a stroužky česneku vložíme do mixéru. Přidáme ocet, uzenou papriku a společně rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Hotový ajvar přendáme do skleniček a povrch zalijeme olejem, který jej zakonzervuje a ajvar tak vydrží déle.
  6. Ajvar skladujeme v lednici, nebo ho můžeme zavařit (v hrnci s vodou nebo v troubě), a tak skladovat i mimo lednici (ale ne na přímém slunci či v teple).

Dobrou chuť!

TIP: Kam s ajvarem:

  • namazat na pečivo
  • pomazánka nejen do sendvičů
  • dip k čemukoliv, od zeleniny, přes krekry, sýry a uzeniny až po maso
  • univerzální ingredience k vaření – skvěle dochutí např. krémovou rajčatovou polévku, omáčky na těstoviny/noky nebo s ním můžete péct (např. maso na zelenině, použít jako marinádu apod.)

TIP: Všechnu zeleninu může péct dohromady, ale přes sebe ji nepřekrývejte, příp. papriky vždy mějte navrchu, jen takto dostatečně změknou a začnou mít černé puchýřky, díky kterým půjdou lehce oloupat. K snazšímu loupání paprik dopomůže také jeden trik – zeleninu po upečení dejte do misky a přikryjete ji potravinovou fólií či sáčkem, alespoň na 10 min. Tím se zapaří a slupka půjde snáze sundat.

TIP: Při jakémkoliv zavařování věnujte pozornost skleničkám, do kterých budete výsledný pokrm dávat, ty musí být dokonale čisté, suché a sterilizované, stejně tak i víčka, jinak se obsah začne brzo kazit. Víčka je také vhodné potřít čistým alkoholem.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu