Bistro 32

Asijské nudle s čajovými vejci

Tento recept máte hotový za chvilku. Jediné, na co je potřeba myslet předem, je namočení nudlí hodinu před přípravou do vody a nechat čajová vejce nějakou dobu marinovat.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

 Na čajová vejce:

  • 4 vejce
  • 250 ml vody
  • 1 sáček černého čaje
  • 30 ml Bzeneckého bílého vinného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 50 ml tmavé sójové omáčky
  • malý svitek skořice
  • 1 lžička koření 5 vůní
  • 1 hvězdička badyánu

Na nudle:

  • 1 obdélníček nudlí Vimixa (cca 150g)
  • 3 lžíce oleje
  • cibule
  • 70g zelí (pekingské nebo hlávkové)
  • 70g mrkve
  • 70g brokolice
  • hrst naložených mungo klíčků
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce houbové tmavé sojovky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • čerstvě mletý pepř

Příprava

V receptu uvádíme množství na 4 vejce. Vařte je v užším a vyšším rendlíku, ať jich do nálevu vejde co nejvíce. V lednici vám totiž takhle vydrží týden a můžete je libovolně přidávat do salátů nebo nudlí podle chuti.

Čajová vejce:

  1. Vejce předem vytáhneme z lednice, potřebujeme, aby měly pokojovou teplotu. Do rendlíku vlijeme vodu, přidáme čaj, bílý vinný ocet, cukr, sójovou omáčku a všechno koření. Směs přivedeme k varu. Do horkého nálevu lžící opatrně vložíme vejce a vaříme 3 minuty.
  2. Po třech minutách vejce vytáhneme a každé jemně po ploše naťukneme lžící, aby lehce popraskalo. Takto připravená vejce vložíme zpět do vroucího nálevu, ale už nevaříme. Stáhneme z ohně a necháme v nálevu vychladnout.
  3. V tomtéž studeném nálevu necháme vejce do druhého dne. Potom je můžeme oloupat a použít podle potřeby. Pokud nezužitkujeme všechna vejce najednou, nálev scedíme, vejce vložíme do krabičky (zipového sáčku nebo něčeho jiného vhodného, co máme doma) a zalijeme nálevem. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do týdne. Čím déle budou vejce naložená v nálevu, tím více chuti se do nich dostane.

Nudle:

  1. Nudle namočíme hodinu předem do teplé vody (teplá voda z kohoutku je dostačující). Po třiceti minutách vyměníme vychladlou vodu za teplou.
  2. Nakrájíme zeleninu. Mrkev, zelí a cibuli na nudličky. Brokolici rozebereme na malé růžičky.
  3. Namočené nudle slijeme. Do rozpáleného oleje na pánvi vhodíme cibuli a restujeme asi 2 minuty. Přidáme rybí omáčku, sójovou a ústřicovou omáčku, promícháme a nakonec vmícháme i mungo klíčky.
  4. Podáváme společně s čajovým vejcem. Ozdobit můžeme výhonky. My jsme využili výhonky hrášku.

  Dobrou chuť!

 


Autor receptu

Založit si blog byl jeden z mých snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro mě a moje kamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.

Více jejích receptů

Bistro 32

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu