Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.
Barbora Říhová
Mezi lidmi se milně traduje, že příprava domácího sýru je složitá záležitost. Je to právě naopak! Potřebujete jen mléko a kyselou složku – ocet (popřípadě citron). S octem bude mít sýr pevnější strukturu. Mléko je potřeba použít co nejtučnější, alespoň 3,5% a čerstvé. Na přípravu sýra rozhodně nepoužívejte pasterizované. V postupu budete potřebovat také teploměr, pokud ho nemáte, vařte mléko přibližně 20 minut a pozvolna, ne klokotem.
Podle chuti:
Vybavení:
Bez čeho ale sýr připravit nelze, je plátýnko, protože skrze něj bude ze sýru odkapávat syrovátka. Na proces odkapávání je ideální mít nádobu, která je na to přímo určená. Dá se to ale udělat i bez ní, například tak, že sýr v plátýnku hodně důkladně utáhnete a zavěsíte. Pod to dáte misku na odkapávání syrovátky. Další možnost je dát na misku cedník a do něj v plátýnku zabalený a dobře utažený sýr a zatížit.
Během přípravy sýru vznikají 2 složky. Sýřenina, ze které budeme připravovat sýr a syrovátka. Tu můžete buď vypít nebo využít při dalším vaření, např. při pečení chleba. Jestli máte rádi slané sýry balkánského typu, syrovátku hodně osolte a hotový sýr do ní ponořte. Náročnost: střední
Čas: cca 1 h + uležení
Dobrou chuť!
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947