Barbora Říhová

Čerstvý domácí sýr

Mezi lidmi se milně traduje, že příprava domácího sýru je složitá záležitost. Je to právě naopak! Potřebujete jen mléko a kyselou složku – ocet (popřípadě citron). S octem bude mít sýr pevnější strukturu. Mléko je potřeba použít co nejtučnější, alespoň 3,5% a čerstvé. Na přípravu sýra rozhodně nepoužívejte pasterizované. V postupu budete potřebovat také teploměr, pokud ho nemáte, vařte mléko přibližně 20 minut a pozvolna, ne klokotem.

BIO ocet lihový

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Podle chuti:

  • bylinky
  • olivy
  • sušená rajčata
  • ořechy
  • nakládaný česnek

Vybavení:

  • plátýnko
  • cedník
  • teploměr
  • něco na zatížení

Příprava

Bez čeho ale sýr připravit nelze, je plátýnko, protože skrze něj bude ze sýru odkapávat syrovátka. Na proces odkapávání je ideální mít nádobu, která je na to přímo určená. Dá se to ale udělat i bez ní, například tak, že sýr v plátýnku hodně důkladně utáhnete a zavěsíte. Pod to dáte misku na odkapávání syrovátky. Další možnost je dát na misku cedník a do něj v plátýnku zabalený a dobře utažený sýr a zatížit.

Během přípravy sýru vznikají 2 složky. Sýřenina, ze které budeme připravovat sýr a syrovátka. Tu můžete buď vypít nebo využít při dalším vaření, např. při pečení chleba. Jestli máte rádi slané sýry balkánského typu, syrovátku hodně osolte a hotový sýr do ní ponořte. Náročnost: střední

Čas: cca 1 h + uležení 

  1. Mléko nalijeme do hrnce a pozvolna přivedeme k varu. Až dosáhne teploty 92°C, hrnec z plotny sundáme. Do horkého mléka nalejeme ocet, zamícháme a necháme asi 30 minut stát. Působením octa se mléko začne srážet a vznikne sýřenina a syrovátka.
  2. Po půl hodině syrovátku slijeme přes hustý cedník nebo plátno. Sýřeninu zachytíme a osolíme dle chuti (sůl se hodně vstřebává, nemusíme se tedy bát osolit více) a dalšími ingrediencemi dle vaší chuti (bylinky, sušená rajčata atd.).
  1. Sýřeninu necháme zabalenou v plátýnku, zatížíme ji a dáme vykapávat. Nejdříve 30 minut při pokojové teplotě, a poté v lednici.
  2. Nejlepší je sýr nechat vykapávat dva dny. Čím déle ho necháme, tím bude pevnější. Hotový sýr spotřebujeme do pěti dnů. Můžeme jej naložit do osolené syrovátky a bude mít podobnou konzistenci a chuť, jako balkánský sýr. Nebo z něj ale také můžeme vyrobit nakládaný sýr v oleji, v tomto případě je potřeba využít k přípravě více octa, minimálně 60 ml, aby byl pevnější, a necháme vykapávat 3 dny.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu