David Valíček

Dušené hovězí plátky na víně s červeným vinným octem, hráškem a estragonovými brambory

Jednoduchý způsob jak díky Bzeneckému červenému vinnému octu dochutit dušené hovězí!

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • Vysoký roštěnec
  • Bzenecký červený vinný ocet
  • Vařené baby brambory
  • Kořenovou zeleninu (karotku, petržel, celer)
  • Cibuli
  • Hrášek
  • Rajčatový protlak
  • Červené víno
  • Máslo
  • Slunečnicový olej
  • Bobkový list
  • Tymián

Příprava

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme na kostičky.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Než dáme zeleninu restovat, je potřeba aby byl hrnec pořádně rozehřátý.

  1. Máslo rozpustíme v oleji a zeleninu zkaramelizujeme. Přidáme bobkový list a tymián.
  2. Zatím si připravíme maso, můžete použít jak vysoký roštěnec, tak i hovězí zadní. Než přidáme maso k zelenině, orestujeme ho na rozpálené pánvi zvlášť s trochou soli. Maso opékáme z každé strany alespoň 1 minutu tak, aby bylo perfektně opečené dohněda.
  3. Do zeleninové směsi přidáme rajčatový protlak, díky kterému vše hezky zkaramelizuje a dodá sladkost, která se ve výsledné chuti vyrovná s kyselostí vinného octa. Přilijeme vinný ocet a červené víno.

TIP ŠÉFKUCHAŘE: Vinný ocet při vaření funguje se stejně jako víno, musí se většina jeho objemu z pokrmu vypařit. Díky tomu v jídle zanechá svou skvělou chuť.

  1. Do zeleniny přidáme maso, vše zalejeme vodou a dusíme. V případě, že používáme hovězí zadní maso a bude úprava trvat déle, než půl hodiny. Rozpálíme troubu na 160 stupňů a dusíme bez pokličky lehce zalité tak, aby maso vyčnívalo ven, občas promícháme. Příprava bude trvat cca 1-1,5 hodiny.

Pokud ale připravujeme vysoký roštěnec, bude příprava trvat jen asi 10-15 minut. Maso necháme probublávat na plotně a připravíme si přílohu.

  1. Na rozpálenou pánev dáme pár kapek oleje a máslo, červenou cibuli nakrájenou na kostičky a předvařené brambory. Přidáme česnek a nasekaný estragon, promícháme. Nakonec přisypeme hrášek, dosolíme a promícháme.
  2. Důležité je, abychom do omáčky, která nám zbyla z masa, přidali ještě trochu másla. Máslo pokrm zjemní a dodá chuti.

Dobrou chuť!

DALŠÍ TIP ŠÉFKUCHAŘE: Rozdíl mezi řapíkatým celerem a bulvou je velký. Celer bulva jídlu dodává chuť, zatímco řapíkatý celer naopak využívá chuti ostatních surovin v jídle, případně i mas.  


AUTOR RECEPTU

Pracoval vedle kuchařů, kteří se pyšní michelinskou hvězdou, při vaření a servisu jídel nakoukl do světa bohatých, slavných a důležitých v několika zemích světa. Teď provozuje restauraci a zábavné kurzy vaření v ostravském Food Atelieru.

Více jejích receptů


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu