Češka z Česka

Dýňový koláč

Také milujete podzimní náladu? Vůně skořice, barevné listí všude kolem, křupavé vlašské ořechy a vynikající dýňové aroma mají něco do sebe. Vytvořte si příjemnou podzimní atmosféru i u vás doma. Upečte si lahodný dýňový koláč.

BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 1, 5 hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévkovou lžíci Bzeneckého jablečného octa
  • 1/2 hrnku másla na malé kostičky (113g)
  • 4 – 6 lžic ledové vody
  • špetku soli

Na náplň:

  • 1 měkký tučný tvaroh (vanička nebo pevnější v obalu (250 g)
  • 450 g dýně Hokaido
  • 1/2 hrnku krupicového cukru (100 g)
  • špetku soli
  • 1 vejce a 2 žloutky
  • 1 hrnek smetany (31%) (200 ml)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovou lžičku mleté skořice
  • 1 čajovou lžičku perníkového koření

 

Příprava

Variací na tento koláč je nespočet a jsou oblíbené hlavně v USA. Tento recept si ale připravíme z českých surovin. Dýním se u nás dobře daří a v posledních letech jsou velmi oblíbené.

  1. V míse smícháme všechny ingredience (kromě vody) a propracujeme v hrudkové těsto. Ještě než je plně propracované, přidáme lžíce studené vody (asi 4-6 lžic). Těsto vyhněteme do kuličky, a v malé misce necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravíme dýňové pyré. Hokkaido omyjeme, odkrojíme kousek, který zbavíme semínek (není potřeba loupat). Zvážíme a potřebné množství nakrájíme na malé kousky. Ve větším hrnci si dáme vařit vodu, a v sítku nad parou krájenou dýni povaříme do změknutí (asi 20-30 minut). Uvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
  3. V robotu smícháme tvaroh s cukrem a společně vyšleháme. Přilijeme smetanu, pyré a všechny ostatní ingredience. Robot necháme vyšlehat tekutou náplň.
  4. Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, vyválíme do velikosti formy na koláč. Formu vymažeme máslem, položíme na ni těsto a mačkáním rozmístíme rovnoměrně do všech stran formy. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  5. Na předpečené těsto následně vlijeme náplň a pečeme znovu na 180 stupňů asi 45 minut a na dalších 20 minut teplotu snížíme na 150 stupňů.
  6. Koláč necháme vychladnout a před krájením ideálně ještě necháme alespoň půl hodiny v lednici.

Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu