Také milujete podzimní náladu? Vůně skořice, barevné listí všude kolem, křupavé vlašské ořechy a vynikající dýňové aroma mají něco do sebe. Vytvořte si příjemnou podzimní atmosféru i u vás doma. Upečte si lahodný dýňový koláč.
1 měkký tučný tvaroh (vanička nebo pevnější v obalu (250 g)
450 g dýně Hokaido
1/2 hrnku krupicového cukru (100 g)
špetku soli
1 vejce a 2 žloutky
1 hrnek smetany (31%) (200 ml)
1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
1/2 čajovou lžičku mleté skořice
1 čajovou lžičku perníkového koření
Příprava
Variací na tento koláč je nespočet a jsou oblíbené hlavně v USA. Tento recept si ale připravíme z českých surovin. Dýním se u nás dobře daří a v posledních letech jsou velmi oblíbené.
V míse smícháme všechny ingredience (kromě vody) a propracujeme v hrudkové těsto. Ještě než je plně propracované, přidáme lžíce studené vody (asi 4-6 lžic). Těsto vyhněteme do kuličky, a v malé misce necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme dýňové pyré. Hokkaido omyjeme, odkrojíme kousek, který zbavíme semínek (není potřeba loupat). Zvážíme a potřebné množství nakrájíme na malé kousky. Ve větším hrnci si dáme vařit vodu, a v sítku nad parou krájenou dýni povaříme do změknutí (asi 20-30 minut). Uvařenou dýni rozmixujeme na pyré.
V robotu smícháme tvaroh s cukrem a společně vyšleháme. Přilijeme smetanu, pyré a všechny ostatní ingredience. Robot necháme vyšlehat tekutou náplň.
Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, vyválíme do velikosti formy na koláč. Formu vymažeme máslem, položíme na ni těsto a mačkáním rozmístíme rovnoměrně do všech stran formy. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Na předpečené těsto následně vlijeme náplň a pečeme znovu na 180 stupňů asi 45 minut a na dalších 20 minut teplotu snížíme na 150 stupňů.
Koláč necháme vychladnout a před krájením ideálně ještě necháme alespoň půl hodiny v lednici.
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.