Češka z Česka

Hraběnčiny řezy

Tradiční český moučník se vznešeným názvem. Zaslouží si ho právem! 3 vláčné vrstvy jemného těsta, jablek a krémového sněhu jsou totiž přímo k nakousnutí. Tento dezert může působit složitě, možná právě kvůli svým 3 vrstvám, opak je ale pravdou. Jediné, co je dobré dodržet, je včasná příprava. Aby Vám těsto stihlo vychladnout v lednici, než přijde návštěva.

BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  •  200 g změklého másla + na vymazání formy
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka

Na náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 50 g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • 200 g vlašských ořechů
  • 4-6 bílků
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu (nebo 1 a 1/2 lžičky hladké mouky)
  • 1 lžičku jablečného nebo vinného Bzeneckého octa

Příprava

Příprava 20 min | 1 hod omezení těsta | Pečení 30 min

  1. Žloutky spolu s moučkovým cukrem a změklým máslem vyšleháme do pěny. Přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Mělo by být vláčné a nelepivé. 1/3 těsta dáme ztuhnout do lednice cca na hodinu. Zbylé 2/3 těsta namačkáme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (v našem receptu jsme použili formu 28x35cm).
  2. Rozinky propláchneme a namočíme v rumu. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme skořici a rumové rozinky. Směs promícháme a rovnoměrně rozložíme na těsto. Následně přidáme nasekané ořechy.
  3. Když bude těsto v lednici tuhé, připravíme si sníh. V robotu dáme šlehat bílky, přidáme k nim krystalový cukr a škrob (nebo mouku), zašleháme a přidáme 1 lžičku vinného nebo jablečného octa. Sníh šleháme na nejvyšší otáčky několik minut, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh, který rovnoměrně rozetřeme na ořechovou vrstvu.
  4. Na sněhovou vrstvu nakonec nastrouháme rovnoměrně ztuhlé těsto z lednice a řezy dáme péct do předehřáté trouby na 150° dozlatova asi 30 minut.
  5. Pocukrujeme a podáváme vychladlé.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu