Jablko tvoří základ české kuchyně, a to ať už při vaření, tak i pečení. My jsme se tentokrát rozhodli zpracovat ho jako chutney, to se vždycky hodí mít po ruce v lednici, třeba když přijde nečekaná návštěva. Skvělé je v kombinaci se sýry, pečeným masem nebo třeba játrovou paštikou.
Vše kromě jablek smícháme a svaříme na lehký karamel.
Přidáme nakrájená jablka a pozvolna vaříme asi 2 hodiny. Směs často mícháme a pokud je příliš suchá a připaluje se, přilijeme trochu vody. Jde o to, abychom vytvořili směs, která se bude konzistencí podobat marmeládě. Roli hraje druh jablek nebo další okolnosti (jako například typ sporáku), proto je potřeba se řídit vlastní intuicí.
Když máme dovařeno, směs naplníme do čistých sklenic a zavaříme na 80 stupňů asi 20 minut.
Pokud máte opravdu velkou úrodu jablek, a rádi darujete právě dobré jídlo, můžete ho zavařit a využít jako jedlý dárek. Bzenecký ocet chutney spolehlivě zakonzervuje a v lednici vám vydrží i déle než rok.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).