Jarní salát s bílou quinou, kozím sýrem, medvědím česnekem a ředkvičkami
Jaro je tu a my už jsme najeli na čerstvou sezónní stravu. Mezi ty první vlaštovky patří ředkvičky a medvědí česnek: obojího se v tomhle období prostě nemůžeme přejíst. A aby salát nebyl jen samé listí, doplnili jsme ho ještě o bílou quinou.
Nejdříve si připravíme quinou. Vložíme ji do cedníku a propláchneme konvicí vařící vody. Poté ješte můžeme pokračovat teplou vodou z kohoutku anebo můžeme namočit alespoň na půl hodiny do vody. Chceme se zbavit přirozené hořkosti. Vaříme v mírně osolené vodě cca 12 minut. Když uvidíme jasně se oddělující klíček, tak je hotovo, dobrým znakem je bílá tečka uprostřed zrna, to už jsme blízko. Quinou vycedíme a necháme vychladnout. Raději pravidelně ochutnáváme, každá quinoa je trochu jiná.
Ocet, sirup, sůl a pepř si nalijeme do misky, postupně zašleháváme oleje a nakonec lehce dosolíme. Zhruba 6 lžic dresinku smícháme s uvařenou quinou a nastrouháme dovnitř i kůru z limetky. Zbytek dresinku si schováme do lednice (protože je jaro a bude se nám určitě ještě hodit).
Nakrájíme 16 lístků medvědího česneku na tenké proužky, můžeme použít i stonky. Pořádně promícháme a necháme chvilku marinovat, než si nakrájíme zbytek zeleniny a sýr.
Rajčátka opláchneme a nakrájíme na čtvrtky. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Sýr nakrájíme na kostičky a ředkvičky na plátky.
Na talíř vložíme quinou a nahoru postupně naklademe vše ostatní. Nakonec ozdobíme lístky česneku a bohatě zakápneme dresinkem. Můžeme přidat i jedlé kvítí.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).