Gabriela Bartošovská

Křehká žebra s marinádou z jablečného octa

Způsobů, jak připravit vynikající žebra je několik. Můžete je grilovat, péct, nebo dokonce předvařit. Klíčem k úspěchu je však vždy kvalitní marináda a dlouhé pečení. 

 

Nejlepšími přílohami jsou podle nás salát coleslaw a domácí chléb. Na obé najdete recepty na našem blogu. Tak jdeme na to! 

BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 1,5-2 kg masitých vepřových žeber (váha je i s kostí)

Na marinádu:

  • 1 lžíci Bzeneckého jablečného octa
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžičku chilli vloček (množství se odvíjí od síly a vaší chuti)
  • mletý pepř

Příprava

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Jako první v míse smícháme všechny tekuté ingredience a teprve potom do nich přidáváme ty sypké. Vše spolu pořádně promícháme. Dáváme si pozor na chilli vločky, přidáváme je vždy postupně, vždy nejdříve vyzkoušíme, jak moc jsou pálivé.
  2. Následuje příprava masa. Ostrým nožem opatrně odřízneme sádlo i tenkou blánu a důkladně žebra vykoupeme v marinádě (nejlépe je v ní i zavakuujeme). Pokud vakuovačku nemáte, poslouží i uzavíratelná mísa, ve které je necháme 12-18 hodin v lednici marinovat.

Žebra lze připravovat dvěma způsoby, péct v troubě nebo grilovat. 

  1. Pokud se rozhodneme pro troubu, naložená žebra pečeme v hlubším plechu lehce podlité vodou a přikryté alobalem (případně poklopem od plechu) na 180 °C asi 70-90 minut podle tloušťky žeber. 
  2. Po této době odstraníme poklop nebo alobal, žebra podlijeme výpekem a zapneme funkci gril. Grilujeme ještě asi 10-15 minut a průběžně podléváme. 
  3. Po vytažení z trouby necháme žebra ještě asi 5 minut odpočinout a tepve pak je porcujeme. 

Pokud se rozhodneme žebra grilovat.

  1. Namarinovaná žebra zabalíme do alobalu a položíme na rozpálený gril (ne na přímý oheň), na kterém takto pečeme asi 90-110 minut. Během toho je alespoň dvakrát otočíme, poté rozbalíme a zjistíme, zda už jsou měkká. Jestliže ano, už je necháme jen 5-10 minut dopéct tak, aby chytila krásnou barvu.
  2. Jestli chceme mít žebra rychle hotová, můžeme je i předvařit. Očištěná žebra vaříme 40 minut ve vodě. Po vychladnutí marinujeme a necháme odpočívat 2 hodiny, teprve poté grilujeme.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.

Více jejích receptů

Gabriela Bartošovská

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu