U česnek je uvedené přibližné množství, jelikož každý česnek má jinou sílu. Pokud budete mít mladý, tak vám vystačí menší množství. Nejprve ho tedy ochutnejte, až pak případně uberte/přidejte i dle vlastní chuti.
Příprava
Připravíme si česnek, který oloupeme a ? nakrájíme na drobné kousky. Brambory umyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
Rozehřejeme si hrnec, ve kterém rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Poté osmahneme česnek za stálého míchání. Hlídejte ho, protože pokud se spálí, tak nepříjemně zhořkne.
Poté do hrnce přidáme brambory a krátce (zhruba minutu) necháme opékat.
Zakápneme octem a necháme „vyvařit“. Průběžně stále mícháme zhruba 2-3 minuty.
Vše lehce osolíme, opepříme a zalijeme vývarem.
Vaříme, dokud brambory nezměknou. Pak přidáme zbytek česneku, který prolisujeme.
Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme do té doby, dokud v polévce nezůstanou žádné kousky. Polévka má krásně krémovou konzistenci, není třeba ničím zahušťovat.
Ochutnáme a případně dosolíme (záleží na slanosti vývaru).
Ozdobit můžeme například natí z petržele a podávat s krutony z pečiva.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.