Veronika Gruntová
Křupavá pikantní mrkev
Tento recept si zamilují především vaše děti, které rády vyjídají mrkev ze zavařených okurek. Pochutnají si na ní ale i dospělí. Uvidíte, jak z pikantní křupavé mrkve budou překvapeni vaši přátelé u grilování. Samozřejmě ji můžete využít také jako příměs do salátů a klidně tento recept můžete připravovat celoročně, nejen po sklizni ze zahrádky.
Ingredience
Na 12 sklenic o objemu 0,4 l potřebujete:
- 2 hlávky kopru (nejlépe rozkvetlé se semeny)
- 4 kg čerstvé syrové mrkve
- 2 litry vody
- 0,5 l vinného bílého nebo lihového Bzeneckého octa
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce soli
TIP:
Na mrkev klidně můžete použít stejný lák s lihovým octem, na který jste chuťově zvyklí u vašich okurek.
Příprava
- Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky nebo kolečka.
- Následně si připravíme lák, který je v případě tohoto receptu zajímavá a jemnější obdoba klasického sladkokyselého nálevu. Do hrnce dáme vodu, vinný ocet, cukr a sůl.
- Zahřejeme a pozvolna rozpustíme cukr a sůl. Není nutný var. Použitý vinný ocet se svými 6% je oproti klasickému lihovému jemnější, má svou specifickou ovocnou chuť s vůní hroznů. Výborně se hodí se i ke studené kuchyni, do zálivek, majonéz, omáček či dresinků nebo středomořské kuchyni.
- Připravte si sklenice a víčka na zavařování.
TIP:
Která víčka jsou pro zavařování vhodná? Používáme dva typy:
OMNIA víčka potřebují k uzavření zavařovací hlavu a pro začátečníky může být obtížné, než získají zručnost v uzavírání. Může se tak stát, že některou várku marmelád nebo kompotů špatně uzavřete a brzy zplesniví.
Sklenice se šroubovacím uzávěrem jsou oproti tomu pro začátečníky nejvhodnější a snadno se s nimi pracuje.
Které sklenice se hodí na zavařování?
Existuje jeden typ sklenic, do kterých zavařovat nedoporučujeme. Jsou to skleničky od dětských přesnídávek a příkrmů, které nemají šroubovací víčko.
Sklenice naplníme mrkvovými špalíky, skládáme co nejtěsněji vedle sebe. Přidáme kousek kopru, je jedno kterou část nebo jestli je už třeba suchý, aroma je stejné. Zalijeme lákem a sterilujeme 20 minut na 80°C.
Tak co? Už se těšíte na mlsné jazýčky vašich ratolestí? S křupavou pikantní mrkvičkou u nich rozhodně zabodujete. A bude rozhodně zdravější než chipsy u televize.
AUTOR RECEPTU
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.