Gabriela Bartošovská

Kvašená zelenina

Hledáte recept na rychlou zeleninovou směs, kterou budete mít v lednici kdykoliv k dispozici? Tady je! Stačí jen nakrájet zeleninu nadrobno, zalít lákem a nechat odpočívat.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • 1200 g - 1400 g čerstvého bílého zelí
  • 400 g mrkve
  • 300 g červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • snítku čerstvého kopru
  • 30 ml Bzeneckého lihového octa 
  • 150 ml vody
  • 4 kávové lžičky cukru krystal
  • 3 kávové lžičky soli

Příprava

  1. Všechnu připravenou zeleninu důkladně omyjeme.
  2. Ze zelí odstraníme vrchní listy (většinou stačí první dva), rozdělíme ho na čtvrtiny a nakrouháme v robotu. Z papriky odstraníme jádřince a vydlabeme všechna semínka. Nakrájíme ji na drobné nudličky. Mrkev oškrábeme škrabkou a nakrouháme na hrubší části struhadla. Všechnu zeleninu postupně dáváme do velké mísy. Přidáme prolisovaný česnek a nasekaný kopr. Osolíme, ocukrujeme a zakápneme octem. Zalejeme vodou a čistou lžící promícháme.
  3. Čistým talířem nebo poklicí zeleninovou směs zatěžkáme (můžeme přidat i těžkou lahev). Takto necháme stát asi 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme čisté sklenice, do kterých budeme salát plnit. Čistou lžící plníme ideálně až po okraj a ještě směs umáčkneme. Nakonec sklenice umístíme do sklepa nebo lednice, kde je necháme “odstát“ 1 týden.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.

Více jejích receptů

Gabriela Bartošovská

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu