Tereza Boušková

Lehký bramborový salát s grilovaným chřestem

A je to tady! Chřestová sezóna začala. Musím se přiznat, že já jsem svou cestu k chřestu hledala docela dlouho. Není to tak, že by mi nechuhtnal, jen prostě přijít na to, jak ho nejlíp použít, mi prostě chvíli trvalo.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Na 2 porce:

  • 10 brambor
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • hrst baby špenátu a lístků červené řepy
  • pažitka
  • 2 vejce

Na zálivku:

  • 1 menší lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 - 2 lžíce vinného octa nebo jiného přírodního ovocného octa (např. jablečný)
  • 4 lžíce olivového oleje

Příprava

Každopádně u chřestu platí zásadní pravidlo - musí být čerstvý. Když stonek ohnete, musí krásně křupnout a prasknout, ten gumový si nekupujte, nebude z něj nic dobrého. Tenhle nakyslý bramborový salát připravuju v průběhu roku v mnoha variantách, na jaře do něj přidám špenátové listy, pažitku, chřest a je z něj třeba skvělá příloha ke grilování nebo s vajíčkem rovnou lehčí hlavní jídlo.

  1. Brambory si předvaříme do měkka, dáváme pozor, aby se nerozvařily, poté je necháme úplně vychladnout. Brambory nakrájíme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na plátky a dáme do mísy.
  2. Vejce si uvařímě na měkko - od bodu varu odpočítáme asi 6 minut, odstavíme a necháme vychladnout. Chřest si na sucho ugrilujeme ze všech stran cca 5 minut. Hotový dobře osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, nakrájíme a přidáme k ostatním surovinám. Přihodíme špenát s listy červené řepy a nasekanou pažitku.
  3. Připravíme si dresink. V mističce si metličkou vyšleháme tekutý med, olivový olej, hořčici a vinný ocet. Dresink dobře osolíme a opepříme. Salát zalijeme zálivkou, dobře promícháme, dosolíme a ozdobíme navrch pažitkou a uvařeným vajíčkem.

Můj tip: Místo vinného octa můžete použít i jiný přírodní ovocný, třeba jablečný, ale mně prostě do salátu chutnal víc právě tenhle z červeného vína, dodal dresinku příjmenou nakyslou ale zase ne příliš agresivní chuť. V kombinaci s medem a horčicí je to moje zamilovaná zálivka, která se s malými obměnami hodí skoro do všech salátů. 


Autor receptu

Od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí. Její blog vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci. Blogu věnuje spoustu volného času, hodně úsilí a péče jako o vlastní dítě.

Více jejích receptů

Tereza Boušková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu