Vím, že je na tahle tučná masa ještě do zimy čas, ale nemohla jsem si pomoct. Měla jsem na ten bůček hroznou chuť Takhle marinovaný a upečený ve svázaném copu je přece neodolatelný. No řekněte sami. Může se podávat klasicky teplý nebo jako studené pohoštění. A proč do marinády balsamikový ocet? Já ho dávám do většiny marinád na maso, chuťové ho tam neucítíte, ale maso je šťavnatější a křehčí.
oblíbené koření na pečená či grilovaná masa (použila jsem Country koření), raději pikantní
drcený kmín
1 velká cibule
sůl
Příprava
Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1-1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí.
Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe. Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem. Zlehka osolte a posypte kořením.
Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu. Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete.
Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Nechte hodinu přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200°C ještě cca hodinu, aby se maso opeklo.
Můžete podávat klasicky k zelí, jen tak s brambory, třeba šťouchanými nebo nechat vychladnout, vložit do lednice a pak krájet na plátky.
Dobrou noc!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.