Barbora Říhová

Meruňkové chutney

K čemu se hodí meruňkové chutney? K sýrům, převážně k těm výrazným a aromatickým. S chutney však nešlápnete vedle ani v případě masa. A to ať už ke studenému občerstvení, nebo letní grilovačce.

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

Na cca 3 skleničky:

  • 400 g meruněk
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 - 3 lžíce rozinek
  • cca 50 g třtinového cukru*
  • 1 - 2 lžíce Bzeneckého jablečného octa*
  • 1 lžíce Bzeneckého balsamicového octa
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru (nebo 1 cm čerstvého)
  • špetku chilli
  • špetku kardamomu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíci ghí
  • cukr i ocet si můžete libovolně upravit podle vlastní chutě a podle sladkosti meruněk

Příprava

Náročnost: snadné

Čas: do 1 h

  1. Jako první si připravíme čisté skleničky, ve kterých poté budeme chutney uchovávat. V ideálním případě je i vyvařit.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a na ghí orestujeme do zlatova. Na minutku přidáme i nakrájený česnek a později i pokrájené meruňky. Lehce podlijeme vodou (cca 50 ml), přidáme i rozinky, cukr oba druhy octa a koření. Směs přikryjeme a necháme pod pokličkou podusit, dokud se meruňky nerozvaří. Podle potřeby můžeme ještě podlít.
  3. Ke konci vaření chutney ochutnejte a přidejte cukr nebo ocet, podle vaší chuti. Po odležení se chutnej ještě rozleží a zjemní. Nemusíte se proto při přípravě bát výraznějších chutí.
  4. Chutnej plníme do čistých sklenic, dokud je ještě horké. Chutney můžete samozřejmě také klasicky zavařit – klasicky v hrnci s vodou nebo ve vodní lázni v troubě.

TIP: Rozinky do chutney můžete přidat buď hned na začátku vaření a nechat je rozvařit spolu s meruňkami – chutney bude obohaceno o chuť rozinek. Nebo je můžete přidat až na závěr, pokud je chcete v chutney zachovat celé. Sama doporučuji dát část na začátku a část na konci.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu