Veronika Gruntová

Nakládaná červená řepa s vůní česneku a rozmarýnu

Možná se vám stejně jako mě při pohledu na červenou řepu okamžitě vybaví vzpomínky na oběd ve školní jídelně. Ještě teď si živě si vybavuji skleněnou misku plnou temně červených kostiček, které mi tehdy strašně nechutnaly. I přes tyto vzpomínky jsem po letech dala červené řepě znova šanci a vy byste měli taky. Nakládaná červená řepa příjemně křupe a je výborná jak do salátu, k čerstvému pečivu, sýru anebo jen tak. Navíc její příprava vám zabere jen pár minut.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Na 1 zavařovací sklenici o objemu 0,7 litru 

Ostatní suroviny:

  • 2 červené řepy velké jako pěst
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu

Příprava

  1. Nejprve si připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, bílý vinný ocet a přidejte sůl a cukr. Nálev zahřívejte na mírném plameni, tak dlouho dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí. Jakmile je nálev hotový, odstavte ho z plotny.
  2. Oloupejte si červenou řepu, bulvu přepulte a nakrájejte tenké rovnoměrné plátky silné asi 2 mm. Pokud máte kráječ s vhodným nástavcem, půjde vám krájení mnohem rychleji. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Připravte si zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem nebo sklenici s pákovým uzávěrem. Do sklenice vložte nakrájenou červenou řepou, přidejte česnek a větvičky rozmarýnu příp. rozmarýn sušený. Sklenici naplňte zeleninou asi 2 cm pod okraj, zalijte připraveným teplým nálevem a sklenici uzavřete. Dbejte na to, aby zelenina byla vždy zcela ponořena v láku.
  4. Naplněnou sklenici nechejte vystydnout a poté uložte do lednice. Takto naloženou červenou řepu nechejte v lednici 48 hodin odležet a poté můžete konzumovat. V lednici vám tato pochoutka vydrží až 2 měsíce.

Doporučení:

Syrová červená řepa opravdu hodně barví, proto si při jejím loupání a krájení určitě nezapomeňte vzít gumové rukavice. Pokud dáváte přednost větším kouskům, musíte nejprve celou neoloupanou červenou řepu uvařit a poté ji nakrájet třeba na měsíčky. Další postup je již stejný.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.

Více jejích receptů

Veronika Gruntová

odbornice na zavařování


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu