Pokud jste zasadili cukety, s největší pravděpodobností jich nyní máte tolik, že ani nevíte, co s nimi. Cuketám se totiž většinou daří a není potřeba do jejich pěstování dát příliš péče. Naštěstí je využití cuket široké. Můžete je grilovat, zapékat, upéct z nich sladký moučník nebo je naložit. A právě taková křupaná nakládaná cuketa se vám bude hodit i v době, kdy už bude po úrodě.
1 lžička hořčičného prášku nebo mletého hořčičného semínka
1/2 lžičky sušené chilli papričky
1 lžička mleté kurkumy
Příprava
Cukety nakrájím na tenká kolečka (můžete použít mandolínu nebo pomocí robotu s krouhacím nástavcem), nakrájím i cibuli na tenké plátky.
Cuketu i cibuli vložím do mísy, posypu solí a zaliji ledovou vodou. Promíchám a nechám hodinu stát.
Scedím a osuším papírovými nebo čistými látkovými utěrkami (aby voda ze zeleniny neředila nálev).
V rendlíku přivedu k varu suroviny na lák a 3 min vařím, aby se rozpustil cukr. Nechám mírně zchladnout, aby lák zůstal stále horký a přidám cukety. Promíchám a směsí naplním 2 sterilizované půllitrové sklenice.
Uzavřu a nechám několik dnů odležet v ledničce nebo v chladném sklepě a temnu. Pokud se hned nesnědí, uchovat se takhle dají i několik měsíců.
Tip: Přidat můžete i na stejné kusy nakrájený patizon. Nakládaná křupavá cuketa se skvěle hodí k uzenému masu, pošírované rybě, burgerům a hotdogům.
dobrou chuť!
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.