Spousta z vás určitě v létě pěstuje rajčátka, ať už na zahradě, ve skleníku, nebo třeba na balkoně. Jejich pěstování se rozhodně vyplatí, nejen kvůli vůni, ale především sladké chutě, která se s těmi kupovanými vůbec nedá srovnat. Jestli je už letos jedli na sto způsobů v syrové podobě, pečené i grilované, zkuste je třeba naložit. Budou se vám hodit v době, kdy je těch čerstvých nedostatek. Tak jdeme na to!
V malém kastrolu smícháme všechny přísady na nálev a přivedeme k varu. Povaříme ještě 3-5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
TIP: Jestli chcete, aby rajčátka nevydržela týdny ale měsíce, nenechávejte vodu vychladnout, ale hned pokračujte na další krok, čímže je „zavaříte“.
Rajčátka očistíme od stopek, omyjeme a osušíme. Do každého píchneme 2-3 párátkem, aby se do nich dostala chuť nálevu.
Rajčátka vložíme do sterilizované sklenice a zalijeme nálevem, aby bylo vše ponořené. Do každé sklenice přidáme snítku kopru, uzavřeme sterilizovanými víčky a uložíme do lednice. K jídlu budou připravena za 24 hodin, ale vydrží v chladu až několik týdnů, teda pokud je dřív nesníte. 😊
TIP: Pokud zaléváte rajčátka vroucím nálevem, je dobré sklenice ještě otočit víčkem dolů a nechat takto vychladnout. Poté uložte do chladu a temna, např spíže nebo sklepa, kde vám vydrží i několik měsíců.
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.