Bára Navrátilová
Nakládané ředkvičky
Křupavé a svěží, přesně takové jsou tyto nakládané ředkvičky, které skvěle vyšperkují každé jídlo. Ideálně se hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jen tak na zobání.
Ingredience
Na 1 sklenici:
- cca 3 svazky ředkviček
- 2 stroužky česneku
Na nálev:
- 0,5 l vody
- 125 ml Bzeneckého kvasného lihového
- polovinu čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce cukru
- polovinu čajové lžičky celého pepře
- polovinu čajové lžičky hořčičného semínka
- 1 bobkový list
Příprava
- Ředkvičky omyjeme, odkrojíme konce a překrojíme na poloviny, na čtvrtiny nebo klidně nakrájíme na tenké plátky (podle toho, jak je máme rádi).
- Připravené ředkvičky vložíme do sklenice a proložíme česnekem a bobkovým listem.
- Následně si připravíme nálev. Všechny ingredience si smícháme v menším kastrolu a necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme zchladnout.
- Na závěr zalijeme zchladlým nálevem. Dobře uzavřeme a necháme v lednici alespoň 5 dní. Čím déle je necháme uležet, tím více nasají chuť nálevu a budou chutnější.
Ředkvičky také můžeme sterilovat (20 minut na 80 stupňů). Jak u nakládaných, tak u sterilovaných ředkviček je ale potřeba počítat s tím, že pustí barvu a vyblednou. Na chuti to však nic nemění, budou vynikající!
Dobrou chuť!