Karolína Kounová Roubíčková

Omáčka z pečené zeleniny

Tento recept může mít hned několik podob a chutí. Odvíjí se to od toho, jakou zeleninu v něm zrovna použijete. Do této omáčky můžete zapracovat zeleninu všech různých druhů, podob i čerstvosti. Zelenina se totiž bude péct, krásně se rozvoní a chutě se zintenzivní. Právě podle volby zeleniny můžete připravit omáčku spíše letní, s rajčaty a cuketou, nebo více zemitou, s použitím kořenové zeleniny a dýně.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 1 dávku (2-3 sklenice):

  • 2 kg směsi zeleniny podle vaší chuti (my jsme použili cuketu, papriku, rajčata)
  • červenou cibuli
  • 4 stroužky česneku ve slupce
  • 4 lžíce Lihového Bzeneckého octa (můžeme dát i více, podle chuti)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítku bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka, petržel)

Příprava

Důležitým základem je cibule, česnek, bylinky a v neposlední řadě také ocet, který omáčku skvěle doladí a chutě propojí. V receptu jsme použili klasický lihový, pokud ale máte raději jemnější chutě, použít můžete klidně i vinný ocet. Omáčku můžete podávat hned nebo si ji zavařit na později. V zimě jako když najdete! Je skvělá k těstovinám, masu nebo třeba pečeným bramborám.

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na podobně velké kousky (cca 3cm). Stejně tak nakrájíme i cibuli a přidáme česnek ve slupce.
  2. Zeleninu zakápneme octem, osolíme, opepříme a promícháme s olejem. Takto připravenou ji rozložíme v jedné vrstvě na plech a pečeme na 200°C dozlatova asi 20-30 minut.
  3. Česnek vyloupeme ze slupky a pečenou zeleninu s tekutinou z plechu a čerstvými bylinkami postupně rozmixujeme v hlubokém mixéru dohladka. Podle chuti přidáme trochu octa navíc a rozmixovanou směs nalijeme do čistých sklenic.
  4. Naplněné sklenice zavíčkujeme. Pokud si chceme omáčku uchovat na později můžeme ji sterilizovat.

Jak sterilovat omáčku?

  1. Do hrnce vyloženého utěrkou rozložíme naplněné sklenice. Hrnec naplníme vodou do poloviny sklenic, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 20 minut. Horké sklenice otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Skladujeme ve spíži v temnu.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Blog založila proto, aby se její vášeň dostala dál, než jen na práh vlastní kuchyně. Blog se pro ni stal i terapií v běžném životě a je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den. Věří, že její zájmem a posedlost dobrým jídlem se tak trochu přenese i na vás a budete si společně užívat tu nikdy neutuchající vášeň pro jídlo! 

Více jejích receptů

Karolína Kounová Roubíčková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu