
David Valíček
Open sandwich s BBQ houbami a coleslaw salátem
Vydatný sandwich dochucený Bzeneckým bílým vinným octem Vám přijde k chuti!
Ingredience
Na 2ks sandwiche
- 4 cl Bzeneckého bílého vinného octa
- 1 šalotku
- olivový olej
- 4 lžíce másla
- 6 sušených švestek
- 1 lžíci třtinového cukru
- větší hrst hub (lesní houby, žampiony)
- 1 karotku
- 1 petržel
- 1 lžíci rajského protlaku
- 2 lžíce drcených rajčat

Příprava
BBQ směs:
- Na směsi olivového oleje s máslem orestujeme dozlatova na kostičky nakrájenou šalotku.
- Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je buď na plátky, nebo na nepravidelné kostičky. Nepravidelné tvary ve výsledném sendviči vypadají a chutnají lépe.
- Až bude cibulka zlatavá, přidáme nakrájené houby. Obsahují hodně vody, proto bude restování trvat trochu déle. Teplotu snížíme, aby se nám houby nepřipalovaly a nemuseli jsme stále míchat. Směs necháme podusit.
- Karotku a petržel nakrájíme na malé kostičky. Čím drobnější, tím lépe. Kousky zeleniny by neměly být větší, než houby. Hlavní roli v sandwichi totiž hraje kořenová zelenina s bílým vinným octem.
- Až houby pustí šťávu, přidáme na pánev kořenovou zeleninu a promícháme. Orestujeme dozlatova. Tekutinu a tuk v pánvi využíváme k tomu, aby nám kořenová zelenina zkaramelizovala (1-2 minuty dusíme).
- Sušené švestky tvoří základní stavební kámen BBQ omáčky, jejich dřeň dodává omáčce sladkost, která vyzdvihne chuť vinného octa. Dosladit ale můžeme popřípadě i troškou třtinového cukru. Švestky nakrájíme na kostičky a spolu s rajským protlakem vmícháme ke směsi na pánvi. Přidáme drcená rajčata (je dobré vybrat z plechovky spíše hustší část bez vody).
- Když je směs mazlavá, uděláme prostor na pánvi, necháme ji pořádně rozehřát a na horké dno nalijeme bílý vinný ocet. Ten se automaticky vyvaří a zanechává příjemnou sladkost, vůni a zároveň i kyselinku, kterou v tomto pokrmu potřebujeme.
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Při dochucování nejdříve vždy do pokrmu dodáváme kyselost a teprve potom slanost. Ocet totiž sám o sobě slanost do jídla přidá a nemusí se potom tolik solit.
- Pokud se nám zdá směs příliš mazlavá, přidáme trošku vody, nebo tekutiny z drcených rajčat. Na závěr dosolíme, dopepříme, přidáme pár kapek worchestrové omáčky a bílého vinného octa, které směs dochutí.
- Briochku (housku nebo toustový chléb) opečeme na másle na pánvi z obou stran dokřupava.
Coleslaw salát:
TIP ŠÉFKUCHAŘE: Lepší je hlávku zelí vždy krájet, místo strouhání, jinak ztrácí hodně šťávy a coleslaw salát bude mokrý.
- Do zelí přistrouháme trošku mrkvičky. Ne moc, aby výsledný salát nebyl příliš sladký. Přidáme majonézu a osolíme.
- Na opečenou housku položíme BBQ směs a do jednoho rohu i trošku coleslaw salátu.
Dobrou chuť!
DALŠÍ TIP ŠÉFKUCHAŘE: Nikdy nic nedáváme na studenou pánev. Teplotu pánve je potřeba vždy hlídat, obzvláště, když smažíme cibulku, která se snadno připaluje. Před přidáním octa můžeme do pokrmu přidat i bílé víno. BBQ houbová směs se zeleninou je přirozeně vegetariánský pokrm, můžete ho proto nabídnout i tomu, kdo nejí maso. Směs je také skvělý doplněk ke grilování. Musíme myslet na to, aby chutě v pokrmu byly vždy vyvážené. Pokud do jídla dodáváme sladkost například v podobě švestek nebo cukru, musíme přidat i kyselost v tomto případě bílý vinný ocet. V Irsku do coleslaw salátu přidávají místo karotky ještě chedar.


AUTOR RECEPTU
Pracoval vedle kuchařů, kteří se pyšní michelinskou hvězdou, při vaření a servisu jídel nakoukl do světa bohatých, slavných a důležitých v několika zemích světa. Teď provozuje restauraci a zábavné kurzy vaření v ostravském Food Atelieru.