po 1 lžičce mletého římského kmínu, černého pepře a černých hořčičných semínek
1 lžíce mleté papriky
Příprava
Rajčata nařízneme a spaříme vařící vodou. Poté je zchladíme studenou vodou a plody rozpůlíme. Zrníčka odstraníme a dužinu rozkrájíme.
Oloupanou cibuli a česnek jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém olivovém oleji.
Přidáme kousky rajčat a vinný ocet, uvedeme do varu a asi 30 min. dusíme na mírném ohni.
Mezitím omyjeme feferonky, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky pokrájíme na kostičky.
Přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme asi 90 min. houstnout.
Čatní naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80 - 90 °C sterilizujeme 30 min. Výborně chutná jako pomazánka na chleba či pečivo nebo k těstovinám.