Gabriela Bartošovská

Red velvet cupcakes

Když jsem přemýšlela, jaký další recept s využitím Bzeneckého octu vám na blogu letos představím, lákal mě i nějaký dezert. Těch je ale málo. Každopádně jsem si vzpomněla na “kouzlení” s octem, sodou a kakaem, které vytváří červené zbarvení. Bohužel jsem se dočetla, že to platilo spíš historicky, kdy bylo kakao čistě přírodní a v dnešní cukrařině se mu pomáhá červeným barvivem. Každopádně bílý vinný ocet se používá stále.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 10 g holandského kakaa
  • 70 g změklého másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 2 menší vejce
  • 150 ml podmáslí
  • 2 zarovnané čajové lžičky tekutého červeného potravinářského barviva
  • 1 čajová lžička bílého vinného octa z Bzence
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Na krém:

  • 250 g Philadelphia sýru
  • 115 g másla
  • dle chuti moučkový cukr

Příprava

  1. Jako první si připravíme do kuchyně všechny ingredience. Ty z lednice necháme chvíli “ohřát” na pokojovou teplotu a máslo povolit, aby se nám nesrazilo.
  2. Předem si přichystáme také formičky na muffiny, nebo jako v našem případě klidně na část i formu na domácí brumíky (ty jsem dávala naší nejmladší).
  3. Pak teprve předehřejeme troubu na 180 °C.
  4. V robotu (nebo větší míse a ručním šlehači) šleháme nejdříve samotné povolené máslo. Trvá to zhruba 5 minut. Pak do něj postupně zašleháme třtinový cukr a až budou všechna zrníčka cukru hezky zapracovaná, teprve přidáme vejce.
  5. Pokud se nám máslová směs šlehá v robotu, můžeme si mezitím smíchat mouku, kakao a sůl. A v malé misce smíchat podmáslí a barvivo.
  6. V této fázi smícháme vařečkou máslovou směs s moučnou a obarveným podmáslím.
  7. Až jako poslední smícháme ve skleničce jednou sodu s vinným octem a přidáme je do těsta. Výsledná směs je krásně jemná. Hned ji plníme do připravených košíčků a dáváme do trouby na 15-20 minut (brumíci jsou dříve hotoví).
  8. Po upečení je vytáhneme z trouby a necháme vychladit.
  9. Na krém si zase vytáhneme předem z lednice máslo a Philadelphii. Já osobně nejsem příznivce máslových krémů, ale ve spojení se sýrem je krém jemný a není ani potřeba zbytečně dosladit.
  10. Nejdříve šleháme samotné máslo, jakmile zesvětlá, tak po částech necháme zašlehat sýr a moučkový cukr (ten přidávejte přes jemné sítko).
  11. Krém naplníme do zdobítka a ozdobíme muffiny.

Zdobení: čerstvé ovoce, máta/meduňka, zdobení…

Dobrou chuť!


Autor receptu

Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.

Více jejích receptů

Gabriela Bartošovská

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu