Barbora Říhová

Salmorejo - studená španělská polévka

Studené polévky jsou na léto dokonalé osvěžení! Ne nadarmo jsou oblíbené ve středomořské kuchyni. Tradiční španělská polévka Salmorejo, původem z Andalusie, je navíc i výživově parádně vyvážená, obsahuje zeleninu, vejce, šunku a chléb. Na rozdíl od známějšího Gaspacha, které se tradičně servíruje ve sklenice, se Salmorejo servíruje v misce, posypané natvrdo uvařeným vajíčkem a španělskou sušenou šunkou Jamón Ibérico nebo Jamón Serrano.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

Ingredience:

  • 0,6 kg rajčat
  • 100 g bílého chleba
  • 1 malý stroužek česneku*
  • 1 lžíce červeného vinného octa*
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • příp. voda k naředění

*pokud chcete polévku nakyslejší, pikantnější, klidně octa přidejte o 0,5 – 1 lžíci navíc, stejně tak i česneku.

K dokončení:

  • 1 vařené vejce natvrdo na porci
  • pár plátků sušené šunky Jamón Serrano (Ibérico)
  • libovolně – čerstvé bylinky, krutony, semínka apod.

Příprava

  1. Rajčata si pokrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru spolu s česnekem, vinným octem a olejem, přidáme i špetku soli, pepře a rozmixujeme.
  2. Nakonec přidáme chléb a mixujeme, dokud polévka nebude mít krémově jemnou konzistenci.
  3. Dle potřeby a chuti naředíme vodou (a opět promixujeme), dochutíme solí či pepřem a dáme alespoň na hodinku vychladit.
  4. Uvařená, oloupaná vejce si nakrájíme na kostičky, stejně tak i šunku.
  5. Polévku servírujeme vychlazenou, posypanou vajíčkem a Jamón šunkou. Podle chuti ještě můžeme přidat bylinky nebo krutonky.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu

Záložka