Veronika Gruntová

Sterilovaná řepa se zelím

Spoustě z nás se ježí chlupy, když si jen vzpomeneme na kostičky červené sterilované řepy, ze školní jídelny. Někteří z nás možná právě kvůli této vzpomínce červenou řepu zavrhli. Zkuste jí dát ještě jednu šanci! Není snad pro naše tělo prospěšnější zelenina než právě červená řepa.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • 1 kg bílého zelí
  • 1 kg uvařené červené řepy
  • 200 g nahrubo nakrájené bílé cibule
  • 250ml Bzeneckého lihového octa
  • 750ml vody
  • 2 lžíce soli
  • 2,5 lžíce cukru krupice

Příprava

  1. Vyberte stejně velké bulvy řepy, omyjte dobře slupku a vložte do hrnce s vodou. Vařte asi 20minut dokud řepou neprojde lehce nůž. Nechte vychladnout.
  2. Klidně řepu uvařte i den předem, vydrží bez problémů v lednici.
  3. Uvaříte lák z vody, octa, cukru a soli.
  4. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, a i s nakrájenou cibulí vložte na 3 minuty do horkého nálevu. Nechte povařit. Červenou řepu nastrouhejte nahrubo na struhadle a přidejte k zelí.
  5. Naplňte sklenice, zavíčkujete a zavařte 15 minut na 85°C.

Z tohoto množství budete mít cca

  • 12 ks sklenic 300ml
  • 17ks sklenic 200ml
  • 5ks sklenic 700ml

TIP: Do nálevu můžete přidat kmín nebo fenykl.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.

Více jejích receptů

Veronika Gruntová

odbornice na zavařování


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu