Spoustě z nás se ježí chlupy, když si jen vzpomeneme na kostičky červené sterilované řepy, ze školní jídelny. Někteří z nás možná právě kvůli této vzpomínce červenou řepu zavrhli. Zkuste jí dát ještě jednu šanci! Není snad pro naše tělo prospěšnější zelenina než právě červená řepa.
Vyberte stejně velké bulvy řepy, omyjte dobře slupku a vložte do hrnce s vodou. Vařte asi 20minut dokud řepou neprojde lehce nůž. Nechte vychladnout.
Klidně řepu uvařte i den předem, vydrží bez problémů v lednici.
Uvaříte lák z vody, octa, cukru a soli.
Zelí nakrájejte na tenké nudličky, a i s nakrájenou cibulí vložte na 3 minuty do horkého nálevu. Nechte povařit. Červenou řepu nastrouhejte nahrubo na struhadle a přidejte k zelí.
Naplňte sklenice, zavíčkujete a zavařte 15 minut na 85°C.
Z tohoto množství budete mít cca
12 ks sklenic 300ml
17ks sklenic 200ml
5ks sklenic 700ml
TIP: Do nálevu můžete přidat kmín nebo fenykl.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Její projekt Máma z gruntu je přesně o tom, jak Veronika žije - o životě na vesnici, o zahradničení, zpracování úrody a hlavně o sezónních receptech. Chce svým čtenářům ukázat, že soběstačnost a dovednosti jako je pěstování, zavařování a nakládaní nepatří jen do rukou našich babiček, ale mají své místo jak v moderní gastronomii, tak v běžné kuchyni.