Alena Kolaříková

Švédské masové kuličky s pečenými brambory, mrkví a okurkovým salátem

Tato tradiční švédská specialita je symbolem domácího pohodlí a vynikající chuti. S kvalitními ingrediencemi vám tento recept umožní přivést do vaší kuchyně kousek švédské tradice.

Bzenecký ocet Balsamico crema

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

  • 800 g brambor

Na kuličky:

  • 600 g hovězího mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g strouhanky
  • trochu mléka
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml masového vývaru (ideálně hovězí)
  • 2 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička medové hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

Na okurkový salát:

Na opečená mrkev:

Příprava

  1. Cibuli si najemno nakrájíme a česnek propasírujeme. Všechny suroviny na masové kuličky smícháme dohromady. Směs ručně zpracujeme, maso se tak krásně spojí.
  2. Vytvarujeme si kuličky, které naskládáme do pekáče, který velice lehce vymažeme olejem. Z masa vytvarujeme 10 větších kuliček.
  3. Pekáč nepřikryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 45 minut dozlatova.
  4. Mezitím, co se kuličky pečou, připravíme si zbytek receptu. Oloupeme brambory a dáme je vařit do vody, kterou si osolíme.
  5. Okurky nakrájíme na plátky. Vodu svaříme v hrnci s cukrem. Přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přimícháme sůl a ocet. Necháme prochladnout a zalijeme okurky v misce nebo sklenici.
  6. V hrnci rozpustíme máslo a do něj vmícháme mouku. Uděláme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem. Důkladně promícháme. Vmícháme balzamikový krém, hořčici a smetanu. Promícháme a 20 minut provaříme na střední nebo nižší teplotu.
  7. Mrkev si nakrájíme na plátky a opečeme na trošce másla. Opékáme, dokud nezačne tmavnout. Přelijeme balzamikovým krémem, lehce osolíme, zalijeme 1 dl vody a zprudka necháme tekutinu odvařit. Máme skoro hotovo.
  8. Uvařené brambory scedíme.
  9. Upečené kuličky přendáme do misky nebo jiného pekáče, který přiklopíme víkem. Do pekáče, ve kterém jsme je pekli, dáme uvařené brambory. Zvýšíme teplotu na 230 °C a upečeme brambory dozlatova.
  10. Kuličky můžeme dát ještě lehce ohřát do trouby, ke konci pečení brambor. Klidně je přidejme k bramborám do pekáče.
  11. Podáváme všechno společně – pečené brambory, masové kuličky, omáčku, mrkev a okurkový salát.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.

Více jejích receptů

Alena Kolaříková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu