Andrea Motlíková

Těsto na šátečky, taštičky nebo záviny

Možná kdekdo zná tohle nepravé listové těsto, které můžete variabilně použít na slané či sladké pečení šátečků, taštiček nebo závinů. A věděli jste, že se do něj používá i ocet? Já použila ten klasický, kvasný lihový.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g chlazeného másla nebo kdo používá, může dát Heru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce Bzeneckého lihového octa
  • 12 polévkových lžic ledové vody
  • špetka soli

Příprava

  1. Do prosáté mouky vytvořte důlek, do kterého nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo, vyklepněte vejce a přilijte ocet s vodou.
  2. Osolte špetkou soli a rychle vypracujte těsto.
  3. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo lepit na ruce.
  4. Těsto zformujte do bochánku, zabalte do folie a vložte do lednice min. na dvě hodiny nejlépe přes noc.
  5. Před upotřebením těsto vyndejte z chladu a nechte trochu povolit.
  6. Rozdělte na části a vyválejte.
  7. Poté použijte na taštičky, šátečky nebo záviny, podle libosti na slané či sladké.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.

Více jejích receptů

Andrea Motlíková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu