Možná kdekdo zná tohle nepravé listové těsto, které můžete variabilně použít na slané či sladké pečení šátečků, taštiček nebo závinů. A věděli jste, že se do něj používá i ocet? Já použila ten klasický, kvasný lihový.
Do prosáté mouky vytvořte důlek, do kterého nastrouhejte na hrubém struhadle studené máslo, vyklepněte vejce a přilijte ocet s vodou.
Osolte špetkou soli a rychle vypracujte těsto.
Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo lepit na ruce.
Těsto zformujte do bochánku, zabalte do folie a vložte do lednice min. na dvě hodiny nejlépe přes noc.
Před upotřebením těsto vyndejte z chladu a nechte trochu povolit.
Rozdělte na části a vyválejte.
Poté použijte na taštičky, šátečky nebo záviny, podle libosti na slané či sladké.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.