Příprava
V supermarketech už dnes narazíte na spoustu rostlinných pomazánek, kde většinou je základ právě tofu. Takovou pomazánku si můžete klidně umixovat i doma sami a máte kontrolu nad jejím složením, protože po přečtení etikety těch kupovaných, zjistíte, že to taky není úplně ideál. Ale nechci hanit, sama je ráda kupuji a občas prostě přijdou vhod, když není času nazbyt.
Poslední dobou jsem se pustila do experimentování s takovými pomazánkami a jejich dochucováním. Zatím vám přináším asi mou nejoblíbenější variantu, ale snad brzy sepíšu i nějaký upgrade. Tato verze je založená na smažené cibulce, hořčici, česneku a octu. O příznivých účincích jablečného octa už asi všichni víme, ale jen připomenu, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, obsahuje skupinu vitamínů B, působící na kvalitu vlasů, nehtů, pleti. Případně bývá i hodně doporučován při hubnutí, pokud je to vaše téma. Takže rozhodně doporučuji hojně využívat v kuchyni. Já jej používám na mnoho způsobů. Nejčastěji do zálivek na saláty, pomazánek a při pečení. Stačí přilít lžičku octa k mléku, nechat chvíli odstát a mléko se pak v receptu bude chovat jako kysaný výrobek.
- Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Osolíme ji. K cibulce nadrobíme tofu a krátce společně orestujeme.
- Odstavíme z plotny a dochutíme hořčicí, jablečným octem, prolisovaným česnekem a zředíme vývarem či vodou. Směs rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či smoothie makeru/blenderu. Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
- Můžeme mazat na oblíbený chléb, ozdobit listy rukoly, špenátu, polníčku, klíčky, granátovým jablkem, ale fantazií se meze nekladou. Stačí třeba jen přendat do misky a podávat se špalíčky mrkve, okurky, řapíkatého celeru a zdravá svačinka je na světě.
- Pokud by vám pomazánka zbyla, skladujte v lednici a do druhého dne spotřebujte.
Dobrou chuť!