Lucie Delicious

Tofu pomazánka se smaženou cibulkou

Také často tápete, čím uctíte rodinu k večeři? Mně se upřímně už moc vařit nechce takhle na večer, protože vyvařuji téměř denně oběd, takže se nejčastěji „odbudeme“ nějakým salátem, pečenými bramborami či zeleninou nebo pečivem s domácí pomazánkou.

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

Na pomazánku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 tofu natural (bílé) cca 180 - 200 g
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • cca 100 ml zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžíce Bzeneckého jablečného octa či dle chuti
  • 1/2 stroužku česneku či dle chuti

Na dokončení

  • kvalitní/oblíbený chléb
  • zelené listy
  • klíčky
  • jadérka granátového jablka

Příprava

V supermarketech už dnes narazíte na spoustu rostlinných pomazánek, kde většinou je základ právě tofu. Takovou pomazánku si můžete klidně umixovat i doma sami a máte kontrolu nad jejím složením, protože po přečtení etikety těch kupovaných, zjistíte, že to taky není úplně ideál. Ale nechci hanit, sama je ráda kupuji a občas prostě přijdou vhod, když není času nazbyt.

Poslední dobou jsem se pustila do experimentování s takovými pomazánkami a jejich dochucováním. Zatím vám přináším asi mou nejoblíbenější variantu, ale snad brzy sepíšu i nějaký upgrade. Tato verze je založená na smažené cibulce, hořčici, česneku a octu. O příznivých účincích jablečného octa už asi všichni víme, ale jen připomenu, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, obsahuje skupinu vitamínů B, působící na kvalitu vlasů, nehtů, pleti. Případně bývá i hodně doporučován při hubnutí, pokud je to vaše téma. Takže rozhodně doporučuji hojně využívat v kuchyni. Já jej používám na mnoho způsobů. Nejčastěji do zálivek na saláty, pomazánek a při pečení. Stačí přilít lžičku octa k mléku, nechat chvíli odstát a mléko se pak v receptu bude chovat jako kysaný výrobek.

  1. Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Osolíme ji. K cibulce nadrobíme tofu a krátce společně orestujeme.
  2. Odstavíme z plotny a dochutíme hořčicí, jablečným octem, prolisovaným česnekem a zředíme vývarem či vodou. Směs rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či smoothie makeru/blenderu. Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
  3. Můžeme mazat na oblíbený chléb, ozdobit listy rukoly, špenátu, polníčku, klíčky, granátovým jablkem, ale fantazií se meze nekladou. Stačí třeba jen přendat do misky a podávat se špalíčky mrkve, okurky, řapíkatého celeru a zdravá svačinka je na světě.
  4. Pokud by vám pomazánka zbyla, skladujte v lednici a do druhého dne spotřebujte.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Založit si blog byl jeden z jejích snů. Ze začátku měl fungovat hlavně jako kuchařka pro ni a jejíkamarády, kde bude všechno pěkně pohromadě sepsáno a nafoceno. Do té doby to totiž vypadalo asi takhle: jeden sešit se spoustou heslovitě popsaných papírků a v počítači stovky fotek různých jídel, která jsem kdy uvařila. Samozřejmě ve všem strašný zmatek. Nejsem kuchař, nejsem ani fotograf. Přes to všechno mě hrozně moc baví vařit, fotit a sepisovat recepty na svůj blog, který je mým velkým koníčkem a kde najdete recepty z naší domácí kuchyně.

Více jejích receptů

Lucie Delicious

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu