Kdo z Čechů by nerad houbařil? Já osobně jsem opravdu vášnivý houbař, chodím i v zimě na určité druhy hub. Dnes vám přináším recept na zpracování většího množství nasbíraných hub a jelikož je sezóna skvělé a chutné zeleniny, bude se jednat o kombinaci obojího v topinkové směsi. Směs je vhodná, jak už název napovídá, na topinky, toasty, ale i třeba do těstovin, pod maso a určitě najdete i jiné využití.
Očištěné houby nakrájejte na kousky, rajčata zbavte slupky a pokrájejte na menší kousky, papriky, cuketu a cibuli na kostičky.
Na troše oleje poduste houby tak, aby se z nich vypařila přebytečná tekutina, je lepší je ihned osolit. Podle potřeby přidejte olej a vhoďte k houbám cibuli, orestujte. Poté dejte papriky, cuketu, malinko podlijte a nechte dusit zhruba 5 minut. Pak přijdou na řadu rajčata, chilli paprička a ostatní ingredience. Nechte dusit alespoň 15 minut, dokud se neodpaří většina šťávy z rajčat. Směs by měla být hustá. Podle potřeby dochuťte.
Pokud chcete směs uchovat ve sklenicích, naplňte je horkou směsí, otočte víčkem dolů a nechte tak zcela vychladnout. Směs je možné také sterilovat 20 minut při 80°C.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.