Andrea Motlíková

Topinková směs s houbami a zeleninou

Kdo z Čechů by nerad houbařil? Já osobně jsem opravdu vášnivý houbař, chodím i v zimě na určité druhy hub. Dnes vám přináším recept na zpracování většího množství nasbíraných hub a jelikož je sezóna skvělé a chutné zeleniny, bude se jednat o kombinaci obojího v topinkové směsi. Směs je vhodná, jak už název napovídá, na topinky, toasty, ale i třeba do těstovin, pod maso a určitě najdete i jiné využití.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • 1 kg lesních hub
  • 10 velkých rajčat
  • 6 červených paprik
  • 1 menší cuketa
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • chilli paprička dle chuti
  • 5 PL worcestru
  • 3-4 PL cukru (podle kyselosti rajčat)
  • 2 PL Bzeneckého kvasného lihového octa
  • olej
  • sůl
  • (kdo má rád, může přidat posekané kapary)

Příprava

  1. Očištěné houby nakrájejte na kousky, rajčata zbavte slupky a pokrájejte na menší kousky, papriky, cuketu a cibuli na kostičky.
  2. Na troše oleje poduste houby tak, aby se z nich vypařila přebytečná tekutina, je lepší je ihned osolit. Podle potřeby přidejte olej a vhoďte k houbám cibuli, orestujte. Poté dejte papriky, cuketu, malinko podlijte a nechte dusit zhruba 5 minut. Pak přijdou na řadu rajčata, chilli paprička a ostatní ingredience. Nechte dusit alespoň 15 minut, dokud se neodpaří většina šťávy z rajčat. Směs by měla být hustá. Podle potřeby dochuťte.
  3. Pokud chcete směs uchovat ve sklenicích, naplňte je horkou směsí, otočte víčkem dolů a nechte tak zcela vychladnout. Směs je možné také sterilovat 20 minut při 80°C.

   Dobrou chuť!


Autor receptu

Miluje jídlo a vaření. Preferuje poctivou domácí kuchyni z čerstvých surovin, snaží se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je jejím dalším koníčkem. V kuchyni není přehnanou zastánkyní moderních trendů. Svůj blog tvoří již od roku 2014 a najdete na něm přes 900 různorodých receptů od předkrmů, polévek, masa, dezertů až po zavařování. Ověřené recepty můžete najít i v její vlastní knize s názvem: "V kuchyni vždy otevřeno“.

Více jejích receptů

Andrea Motlíková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu