Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.

Barbora Říhová
foodblogerka
Neobvyklejší, ale zato opravdu vynikající způsob, jak ho podávat, je na pizze nebo ve slaném koláči. Příjemnou obměnou ale může být také trhané maso zabalené v lokších, což je mimochodem delikátní obměna na svatomartinskou hostinu.
Trhané maso je možné péct dvěma způsoby. Protože se peče velmi pomalu a dlouho, je na jeho přípravu ideální pomalý hrnec (v něm pečte na nízký stupeň asi 6-8 hodin). Pokud ho budete péct v troubě, ideální je rozmezí teplot 120 – 150°C na asi 4 – 8 hodin. Zvolte nádobu, do které maso vejde tak akorát. Při výběru masa je nejvhodnější vybrat krkovici, která je šťavnatá. Použít můžete ale i plecko nebo libovější bůček.
Velmi chutné je také trhané maso z hovězího (kližka, karabáček, plec a podobné) nebo z kachního stehna, případně i kuřecího stehna. U ostatních druhů masa (hovězí, kachní, kuřecí) vám na marinádu bude stačit jen cibule, česnek, jablečný ocet a cider, případně bylinky a samozřejmě sůl a pepř.
Postup:
Krkovici ze všech stran důkladně osolíme.
Všechny ostatní suroviny dáme rovnou do pekáčku (česnek a cibuli nakrájet a všechno smícháme na marinádu) a do toho naložíme maso. Nebo nejdříve nakrájenou cibuli dozlatova orestujeme, přidáme na minutku orestovat i česnek a následně všechny ostatní ingredience (mletou papriku, cukr, worchester, sojovku, jablečný ocet, kečup a vše nakonec zalijeme ciderem. Povaříme už jen minutku a necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 120 – 150°C. Maso vložíme do pekáčku, zalijeme marinádou a pečeme pozvolna alespoň 4 hodiny. Lepší je ale péct i déle, až se bude maso krásně rozpadat.
Hotové maso pomocí dvou vidliček nakrájíme na vlákna a promícháme s vyvařenou šťávou.
Trhané maso skladujeme v lednici max. 4-5 dnů, můžete ho ale také zavařit nebo zamrazit.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947