Barbora Říhová

Trhané vepřové maso

Trhané vepřové maso je až neuvěřitelně variabilní pokrm. Nejen, že ho můžete podávat samostatně k příloze, ale dokonale vynikne především v burgerech, tortillách nebo sendvičích.

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 1 kg krkovice
  • 1 větší cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce kečupu
  • 25 ml Bzeneckého jablečného octa
  • 150-200 ml jablečného cideru
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 1 lžíce kvalitní (japonské) sójové omáčky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Příprava

Neobvyklejší, ale zato opravdu vynikající způsob, jak ho podávat, je na pizze nebo ve slaném koláči. Příjemnou obměnou ale může být také trhané maso zabalené v lokších, což je mimochodem delikátní obměna na svatomartinskou hostinu.

Trhané maso je možné péct dvěma způsoby. Protože se peče velmi pomalu a dlouho, je na jeho přípravu ideální pomalý hrnec (v něm pečte na nízký stupeň asi 6-8 hodin). Pokud ho budete péct v troubě, ideální je rozmezí teplot 120 – 150°C na asi 4 – 8 hodin. Zvolte nádobu, do které maso vejde tak akorát. Při výběru masa je nejvhodnější vybrat krkovici, která je šťavnatá. Použít můžete ale i plecko nebo libovější bůček.

Velmi chutné je také trhané maso z hovězího (kližka, karabáček, plec a podobné) nebo z kachního stehna, případně i kuřecího stehna. U ostatních druhů masa (hovězí, kachní, kuřecí) vám na marinádu bude stačit jen cibule, česnek, jablečný ocet a cider, případně bylinky a samozřejmě sůl a pepř.

Postup:

Krkovici ze všech stran důkladně osolíme.

Všechny ostatní suroviny dáme rovnou do pekáčku (česnek a cibuli nakrájet a všechno smícháme na marinádu) a do toho naložíme maso. Nebo nejdříve nakrájenou cibuli dozlatova orestujeme, přidáme na minutku orestovat i česnek a následně všechny ostatní ingredience (mletou papriku, cukr, worchester, sojovku, jablečný ocet, kečup a vše nakonec zalijeme ciderem. Povaříme už jen minutku a necháme vychladnout.

Troubu si předehřejeme na 120 – 150°C. Maso vložíme do pekáčku, zalijeme marinádou a pečeme pozvolna alespoň 4 hodiny. Lepší je ale péct i déle, až se bude maso krásně rozpadat.

Hotové maso pomocí dvou vidliček nakrájíme na vlákna a promícháme s vyvařenou šťávou.

Trhané maso skladujeme v lednici max. 4-5 dnů, můžete ho ale také zavařit nebo zamrazit.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu