Marcela Prachařová

Trhané vepřové z pomalého hrnce

Kdo ještě nikdy neochutnal trhané vepřové, měl by s tím něco udělat. Je totiž neskutečná lahůdka, dá se udělat jako hlavní chod u oběda (třeba s nějakým lehčím bramborovým salátkem), nebo jako vydatná večeře a nebo si ho prostě "namažete" do pečiva, přidáte kyselou okurku a máte úžasný sendvič, který vás zasytí na opravdu dlouhou dobu i na náročném výletě. A co vám mohu zaručit, pochutnají si na něm dospělí i děti. 

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 2 kg vepřového masa bez kosti - plec, kýta, libovější bůček, ideálně v jednom kuse
  • 2 lžíce třtinového cukru (případně stačí i cukr krupice)
  • 2 lžíce červené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 žička sušeného zázvoru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 ml jablečného Bzeneckého octa
  • 200 ml vody

Příprava

Trhané vepřové jsem dělala už několikrát, ale díky spolupráci s Bzeneckým octem (o tom, jak jednotlivé octy nejlépe použít se můžete dočíst přímo na jejich stránkách) jsem do něj dle tipů na pinterestu zkusila dát jablečný ocet, a to byla ta skvělá pomyslná tečka, kterou to potřebovalo! Vepřové se totiž po upečení natrhá a následně podle chuti zalije výpekem (ve kterém je samozřejmě i zmíněný ocet) a maso je ještě lahodnější a šťavnatější než jen samotné. S kořením můžete experimentovat podle vlastní chuti, za sebe doporučuji ponechat z vypsaných cukr, sůl a papriku a pak už je to na vás:o) Pokud nemáte pomalý hrnec, můžete vepřové upéct i v troubě - přiklopené na 120°C asi 4-5 hodin, ale já osobně ho dělám zásadně v pomalém hrnci, tam je úspěch vždy zaručen.

  1. Maso omyjeme a osušíme.
  2. Do nádoby pomalého hrnce nalijeme vodu a jablečný ocet.
  3. V míse smícháme cukr, papriku, česnek, zázvor, sůl a skořici.
  4. Maso v této směsi vydatně obalíme a opatrně vložíme do pomalého hrnce tak, aby se koření z masa nesmylo. Pokud nějaké koření ještě zbylo, nasypeme ho na maso.
  5. Hrnec zakryjeme poklicí a nastavíme na low na 10 hodin (případně na high na 5 hodin).
  6. Když je maso hotové, vyndáme ho z hrnce, přemístíme do pekáčku nebo mísy a natrháme dvěma vidličkami - maso je tak měkké, že se rozpadá v podstatě samo.
  7. Podle chuti na maso nalijeme část výpeku a zamícháme.
  8. Hotové trhané vepřové servírujeme ideálně do pečiva (hodí se různé bagety, burgerové bulky, ale i celozrnné housky) s kyselou okurkou, ledovým salátem a podobně.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Vaření a pečení už dlouho patřilo mezi její koníčky, výtvory si amatérsky fotila už delší dobu. Kamarádi a známí se jí tu a tam ptali na recepty dobrot, které jsem jim dávala ochutnat. Jednoho dne pronesla její švagrová Petra, že ty fotky s recepty by zasloužily vlastní blog. No a díky téhle památné větě blog existuje.

Více jejích receptů

Marcela Prachařová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu