Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.

Barbora Říhová
foodblogerka
Barbora Říhová
Turecká nakládaná zelenina, spíše by se dalo říct kvašená zelenina jako zdravá dobrota ve sklenici. Turşu se tradičně jí jako součást meze (několik druhů malých předkrmů, podobné španělským tapas) nebo jako příloha k masu či pilavu. Anebo prostě jen tak. Pochutnávali si na ni už sultáni v paláci Topkapi od 15. století.
Dobrou chuť!
Jakou zeleninu do Turşu:
TIP:
Dalším druhem, který je v Turecku oblíbený, je Turşu cibulové. Do sklenice přijde jen červená cibule nakrájená na (půl)kolečka, přidá se vše jako do klasické Turşu, plus ještě citrusové koření Sumah (i jako Sumac nebo Sumak), který cibuli i s nálevem zbarví do krásné růžové barvy. Při ppkojové teplotě (v temnu a chladu) se nechá 1 den, poté se uloží do lednice.
Zeleninu můžete nakládat do velké sklenice i do malých. Nejprve se 3 – 10 dní skladují při pokojové teplotě, resp. na chladnějším a tmavém místě (např. spíž), a poté se uloží do lednice.
Zde uvádíme návod na 3 sklenky o objemu 500 ml, vypsanou zeleninu berte klidně orientačně a množství či druhy si upravte dle vlastní preference.
Dbejte na čistotu sklenic, vhodné je je i vyvařit, stejně tak víčka. Při vkládání zeleniny mějte sklenice i suché.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947