Češka z Česka

Uzené maso se staročeskou vejmrdou

V současné době je název vejmrda poněkud zvláštní a není divu, že spousta lidí neví, co si pod ním představit. Vejmrda je staročeský název, který v sobě skrývá salát z jablek a křenu. Tradičně byl podáván k uzenému maso nebo zabijačkovým specialitám, jako je ovarové koleno, jitrnice, jelito nebo prejt, především během masopustu.

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 1kg uzeného masa
  • 4 červená jablka
  • 1 křen
  • 3 lžíce Bzeneckého jablečného octa
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce cukru
  • čerstvě mletý pepř
  • lžičky soli

Příprava

  1. Křen si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Jablka i se slupkou naopak nastrouháme nahrubo. Přidáme cukr, sůl a jablečný ocet. Vše promícháme a necháme hodinu stát v pokojové teplotě. Chutě se tak lépe propojí.
  2. Maso nakrájíme na plátky, opepříme a dáme péct na olejem vymazaný plech na 15 minut do trouby předehřáté na 180°C.
  3. Uzené maso podáváme se staročeskou vejmrdou a čerstvým chlebem

Vejmrda byla běžnou a oblíbenou pochoutkou, protože obsahuje tradiční, lokální a trvanlivé suroviny. Jablka různých druhů a malínský křen, což jsou odnepaměti české suroviny s přínosnými zdravotními benefity. Od pradávna se říká, že když sníte 1 jablko denně, nemusíte k lékaři. A křen má říz nejen co se chuti týče, ale už jen jeho strouhání vám pěkně protáhne dutiny. Surovina, která rozhodně v žádné domácnosti nechyběla, je ocet. Byl hojně využíván nejen jako skvělý konzervant k uchování jídel, ale také jako skvělé čistidlo v domácnosti.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Více jejích receptů

Češka z Česka

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu