Kedlubny nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na plátky či kostičky. Jak se komu líbí.
Ve velké hrnci si rozpusťte polovinu másla.
Vsypejte na něj kedlubny a nadrobno nakrájené mladé kedlubnové lístky.
Ochuťte solí, pepřem a cukrem.
Společně chvíli restujte.
Zalijte kedlubny vodou, aby byly ponořené, více ne. Nedávejte zbytečně moc vody.
Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, jak dlouho záleží i na tom, jak jste nakrájeli kedlubny.
Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 až 15 minut.
Voda z měkkých kedluben je téměř vyvařená. Přidejte zbytek másla a zaprašte moukou.
Promíchejte a zalijte smetanou.
Opět promíchejte, přidejte po troškách ocet. Octu dejte tak, aby vám byla příjemná chuť. Někdo má raději omáčku kyselejší, jiný jen jemně kyselou.
Při mírné teplotě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory. Posypat můžete čerstvým koprem nebo zelenou petrželovou natí.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.